Το γνωρίζατε; Και όμως υπάρχει τουρισμός νεκροταφείων!
Για να εξηγούμεθα: Ο τίτλος δεν σημαίνει ότι κάποιοι ξοδεύουν τις διακοπές τους με το να επισκέπτονται μνήματα νεκρών ανθρώπων. Όχι βέβαια. Αναφερόμαστε στα μαυσωλεία που υπάρχουν σε αρκετούς τόπους της Ελλάδας, τα οποία είναι μεγάλης ιστορικής, εικαστικής και πολιτιστικής αξίας. Όπως λχ το μαυσωλείο που συνυπάρχει με το (νεότερο) νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου στη Σύρο.

Το σπουδαίο απόθεμα της κοιμητηριακής τέχνης και γλυπτικής λοιπόν της Σύρου θα έχει τη θέση του στην έκθεση φωτογραφίας της ιδιαίτερης εκδήλωσης στον Δήμο Κηφισιάς, που διοργανώνει η Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, προκειμένου να αναδείξει τις προοπτικές του Κοιμητηριακού Τουρισμού στην Ελλάδα.

Στην ίδια εκδήλωση θα προβληθεί και το σπουδαίο “απόθεμα” της Τήνου, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Πολιτιστική διαδρομή

Αυτούσια η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως: Ο Κοιμητηριακός Τουρισμός και η συμβολή του στην ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη – Μια πρώτη προσέγγιση» είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 στο Δημαρχείο Κηφισιάς, στην αίθουσα «Β. Γκατσόπουλος», στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe-ASCE), του φορέα διαχείρισης της Πολιτιστικής Διαδρομής Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενταγμένου στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟΑ και τη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς θα παρουσιαστούν συμπεράσματα, καλές πρακτικές και προοπτικές για την ανάπτυξη του Κοιμητηριακού Τουρισμού στην Ελλάδα. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Αντικειμένων σχετικών με τον Κοιμητηριακό Τουρισμό, καθώς και Έκθεση Φωτογραφίας Κοιμητηριακής Γλυπτικής με φωτογραφικό υλικό από τα Κοιμητήρια Ανάστασης Πειραιά, Βόλου, Ερμούπολης Σύρου, Ιωαννίνων, Κηφισιάς, Λεωνιδίου, Ναυπλίου, Τήνου και Σκιάθου.

Στην Ημερίδα που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ θα απευθύνει χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας, κα Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ θα πάρουν μέρος επίσης με ομιλίες και άλλα στελέχη του ΥΠΠΟΑ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, κα Ρ. Πολίτη, η Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αθηναίων, κα Ζ. Αντωνοπούλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ASCE κος Θ. Τζούμας, καθώς και η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κα Β. Δηλάρη.

Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010, σε αυτή μετέχουν 21 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί μέρος του Προγράμματος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Σ.τ.Ε, για το οποίο σημείο επαφής είναι, η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης ΥΠΠΟΑ. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην παραπάνω Διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Έκτοτε ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών κοιμητηρίων μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας είτε βρίσκονται σε πορεία ένταξης, είτε έχουν ενταχθεί στην Ένωση, μεταξύ των οποίων και το Κοιμητήριο της Κηφισιάς που εντάχθηκε το 2017.​

Πηγή: koinignomi.gr