Την Παρασκευή η κηδεία του μητροπολίτη Σύμης Χρυσόστομου

Εκοιμήθη, σε ηλικία 73 ετών, ο μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλόριζου κυρός Χρυσόστομος.

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος (κατά κόσμο Ιωάννης Δημητριάδης) γεννήθηκε το 1944, στην Ίμβρο. Τελείωσε το Λύκειο στο αντίστοιχο τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας στη Χαλκιδική. Το 1968, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Στη συνέχεια, από το 1974 έως το 1976, υπηρέτησε ως εφημέριος στην Αμερική και κατόπιν στη Γερμανία, στην Ενορία του Αγίου Βασιλείου Αννοβέρου.

Το 1980, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε βοηθό επίσκοπο της Μητρόπολης Γερμανίας. Κατά τα έτη 1995-2000 διετέλεσε πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας. Στις 20 Απριλίου 2004, εξελέγη παμψηφεί πρώτος μητροπολίτης της Μητρόπολης Σύμης.

Την Παρασκευή η κηδεία
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η σορός του μητροπολίτη θα τεθεί την Πέμπτη για προσκύνημα, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στην πόλη της Ρόδου.
Το βράδυ της Πέμπτης θα μεταφερθεί στη Σύμη, όπου την Παρασκευή πρωί στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία. Ο μητροπολίτης θα ταφεί στη συνέχεια στη μονή Πανορμίτη.
Τοποτηρητής της μητρόπολης, μέχρι την εκλογή νέου μητροπολίτη, ορίστηκε ο μητροπολίτης Κω, κ. Ναθαναήλ.

Ο δήμαρχος Ρόδου
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρει:  «Συγκίνηση και θλίψη προκαλεί η απώλεια του Μακαριστού  Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, Κυρού Χρυσοστόμου. Η Εκκλησία και η κοινωνία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, αλλά και ευρύτερα της Ρόδου και της Δωδεκανήσου έχασαν ένα Ποιμενάρχη με σπουδαίο έργο και σημαντική προσφορά στο συνάνθρωπο μέσα από το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Μέλημα του κοιμηθέντος Μητροπολίτου ήταν η οργάνωση των κατηχητικών σχολείων της νεολαίας καθώς επίσης η οργάνωση των εκκλησιαστικών μουσείων της Μητροπόλεως του. Τα χρόνια της ποιμαντικής του διακονίας, είχα την τύχη να τον γνωρίσω ως ποιμενάρχη στην Μητρόπολη Γερμανίας, ακολούθως συνεργαστήκαμε άριστα από τις θεσμικές θέσεις, τις οποίες έχω υπηρετήσει στον Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης προκειμένου να δρομολογήσουμε και να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα της Μητροπόλεως Σύμης. Για την Κοίμηση του Ιεράρχη εκ μέρους όλων των Ροδίων εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Εκκλησία και στους οικείους του».

Ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός

Με το άγγελμα της κοιμήσεως του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύμης Χρυσοστόμου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε άγρυπνος ποιμενάρχης της Σύμης, της Χάλκης και του Καστελλόριζου και παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του μέχρι το τέλος παρέμενε στις επάλξεις ποιμένοντας το ποίμνιό του.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος  Κόκκινος

Συλλυπητήρια δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου για το θάνατο του μητροπολίτη Σύμης Χρυσοστόμου.
«Με αφορμή την κοίμηση του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σύμης – Τήλου – Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσοστόμου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα συγγενικά του πρόσωπα και στο λαό της Σύμης και της Δωδεκανήσου. Η προσφορά του και το έργο του στην Εκκλησία μας και στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης που διακονούσε για 14 έτη, ήταν σημαντική και το έργο του μεγάλο και αναγνωρίζεται απ’ όλους. Αιωνία η μνήμη του».

Ο Ιωάννης Παπάς

Μόνο θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλόριζου κυρού Χρυσόστομου.

Ο Μακαριστός υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση επί σχεδόν 14 έτη το ποίμνιό του, η παρουσία του ήταν συνυφασμένη με την ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Πανορμίτου.  Η κάθε συνάντηση μαζί του, ευλογία. Είη η μνήμη του αιωνία!

Συλλυπητήρια δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, για την Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου

Ο τόπος μας έγινε φτωχότερος μετά την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης Τήλου Χάλκης και Καστελλορίζου κυρού Χρυσοστόμου. Ο Εκλιπών, εκλεγείς πρώτος Μητροπολίτης της αρτισυστάτου Μητροπόλεως Σύμης το 2004, μετά από μακρά και λαμπρή σταδιοδρομία κυρίως στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, εκλήθη να οργανώσει μια Νησιωτική Μητρόπολη εξαρχής, έργο το οποίο επιτέλεσε με μεγάλη επιτυχία, κατορθώνοντας επίσης να αναδιοργανώσει την ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Πανορμίτου. Η συνεργασία μας με τον Ποιμενάρχη υπήρξε πάντοτε άψογη και ιδιαιτέρως αποδοτική.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Εκκλησία, το ποίμνιο και τους οικείους του.

Πηγή: rodiaki / rodosreport