Θέμα για διερεύνηση: Τα δύο πρόσωπα της Σύρου
Είναι ακατανόητο! Αυτό το νησί τη μια μέρα σου προσφέρει χαρά και την επόμενη, λύπη. Τη μια μέρα κάνει ένα βήμα μπροστά και την επόμενη δύο πίσω. Τη μια μέρα συμφωνούμε τρεις και την επόμενη διαφωνούμε έξι!

Ο λόγος φυσικά για τη Σύρο, που ενώ θα έπρεπε – όπως έχω γράψει χιλιάδες φορές – οι κάτοικοί της να έτρωγαν με χρυσά κουτάλια, δείχνει μια τέτοια αφύσικη εικόνα κι έναν ακαταλαβίστικο βηματισμό, που προκαλεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και μεγάλα ερωτηματικά, μερικά εκ των οποίων ας παραθέσουμε παρακάτω:

“Ποιος φταίει και το νησί εδώ και αρκετά χρόνια δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι;”
“Αγαπούν οι Συριανοί πραγματικά το νησί τους ή βάζουν πάνω απ’ όλα το εφήμερο προσωπικό κέρδος;”
“Γιατί ενώ υπάρχουν κατά καιρούς άτομα που παράγουν έργο, τον ίδιο καιρό υπάρχουν άτομα που παράγουν φρένα;”
“Γιατί αυτά τα άτομα που παράγουν φρένα, δεν απομονώνονται, στην καλύτερη δεν αχρηστεύονται, όπως συμβαίνει στα άλλα νησιά;”
“Γιατί ενώ υπάρχουν δοκιμασμένες επιτυχημένες συνταγές, εμείς διακρινόμαστε για τον ερασιτεχνισμό μας;”

Πρόσφατα, περιχαρής και με το δίκιο της, μου έστειλε ένα μήνυμα η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού δις Θωμαή Μενδρινού, λέγοντάς μου “Τα καταφέραμε! Με πολύ κόπο κι επιμονή τα καταφέραμε! Ετοιμάζουμε πολύ όμορφα πράγματα για το νησί!” Ο λόγος για την -επιτέλους!- ΕΓΚΑΙΡΗ σχεδίαση και δημοσιοποίηση του προγράμματος των καλοκαιρινών φεστιβάλ. Είχαν πάθει τα δάχτυλά μου ρευματικά και η γλώσσα μου είχε μαλλιάσει χρόνια τώρα να υποστηρίζω προφορικά και γραπτά πως η Σύρος δεν φτάνει να έχει ποιοτικά άριστα φεστιβάλ και λοιπά πολιτιστικά γεγονότα, αλλά να τα εκμεταλλευθεί τουριστικά “δένοντάς” τα με τουριστικά πακέτα και ταξιδιωτικές προσφορές ώστε να εξαργυρώσει σε χρήμα όλον αυτό τον πολιτιστικό οργασμό που λαμβάνει χώρα σε αυτήν, ειδικά από Μάϊο έως τέλη Σεπτέμβρη. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να γίνει αυτό ήταν τουλάχιστον ο κορμός των εκδηλώσεων, δηλαδή τα μεγάλα φεστιβάλ, 14 τον αριθμό (!), να σχεδιάζονται και δημοσιεύονται οι ημερομηνίες διεξαγωγής των όσο νωρίτερα γινόταν οριοθετώντας αυτό το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Και η δις Μενδρινού με τους συνεργάτες της τα κατάφερε! Για πρώτη φορά στη συριανή ιστορία ανακοινώθηκαν τα φεστιβάλ τέλη Ιανουαρίου. Χίλια μπράβο της! Πραγματικά, αισθάνομαι χαρά, αλλά και δικαίωση! Το πρώτο βήμα έγινε! Πάμε στο δεύτερο……

Ορίστε; Πώς είπατε; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Ποιο θα έπρεπε να είναι το αμέσως επόμενο βήμα μετά την επιτυχία της διδας Μενδρινού σε ένα νορμάλ νησί, άνευ αυτοκτονικών τάσεων και ερασιτεχνισμού;

Ναι, πολύ σωστά μαντέψατε! Να πάρει η Τουριστική Επιτροπή αυτό το πρόγραμμα και να αρχίσει σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους, εστιάτορες και λοιπούς επαγγελματίες του τουρισμού να φτιάχνει πακέτα. Πακέτα για όλα τα πορτοφόλια, όλες τις ανάγκες, όλες τις ηλικίες, όλες τις περιπτώσεις, όλα τα γούστα! Νιώθει ανίκανη να τα φτιάξει; Πολύ ωραία, πάμε στην επόμενη λύση, κάτι που έκανε και η Άνδρος. Τί έκανε η Άνδρος; Μα, το εξής απλούν: Προσέλαβε τουριστικό manager!

Αντ’ αυτού, ξέρετε τί έκανε η Σύρος; Στις δυο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, στη BIT Μιλάνου και Panorama World Festival Στοκχόλμης κατάφερε ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ! Ειδικά στην πρώτη που θα συμμετάσχει όλο το Νότιο Αιγαίο με δικό του περίπτερο και 17 νησιά μαζί. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ!!!!

Η δις Μενδρινού έδειξε ότι σε αυτό το νησί υπάρχουν άτομα που δουλεύουν κι έχουν όραμα. Κάποιοι άλλοι ζουν στην κοσμάρα τους και καταδικάζουν όλους τους υπόλοιπους στη μιζέρια. Καλά δεν είναι πια; Τουρισμός με λουκούμια, Λύκειο Ελληνίδων και ξέμπαρκα κρουαζιερόπλοια που σταθμεύουν εδώ λόγω μεγάλου και ασφαλούς λιμανιού και οι επιβάτες τους ξοδεύουν τα λεφτά τους στην Τήνο και τη Μύκονο, δεν μπορεί να υπάρξει!

Λοιπόν, ή η Τουριστική Επιτροπή ή όποιοι άλλοι αρμόδιοι επί των τουριστικών ζητημάτων, θα στρωθούν στη δουλειά και με επαγγελματισμό θα κάνουν ό,τι και οι υπόλοιποι πετυχημένοι γύρω γύρω στο Αιγαίο (δεν ζητάμε δα και τίποτα φοβερό, ξεπατικοτούρα ζητάμε) ή θα παραμερίσουν δίδοντας παράλληλα τη θέση τους σε τουριστικό manager!

Κλείνοντας, θέτω ένα ερώτημα: Οι εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εντός κι εκτός Ελλάδας με δικό της περίπτερο, γνωρίζω πως είναι δωρεάν για τους νησιωτικούς Δήμους. Για ποιο λόγο λοιπόν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολη δεν συμμετείχε στην BIT Μιλάνου; Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει;

Ανάργυρος Δεναξάς