Τα Τρίκαλα πράττουν το αυτονόητο και μετρούν την ακτινοβολία σε όλη την πόλη

Τί να γράψουμε πια για τα Τρίκαλα….Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκπλήσσουν όλη την Ελλάδα με τις πρωτοποριακές, καινοτόμες υπηρεσίες και τεχνολογίες που υιοθετούν. Αυτή τη φορά η οικεία Δημοτική Αρχή φρόντισε να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την μέτρηση, έλεγχο, άρα ενημέρωση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, για τα επίπεδα ακτινοβολίας που δέχονται από την χρήση διαφόρων τεχνολογικών μέσων κι εργαλείων. Συνεπώς, οποιαδήποτε υπερβολή δέχεται αυτόματα και την ίαση, άρα όλοι προστατεύονται.

Αναλυτικότερα

“Εξυπνο” δεν είναι απλώς να χρησιμοποιείς την τεχνολογία για λύσεις. “Εξυπνο” είναι να τη χρησιμοποιείς και για γνώση, για ενημέρωση των πολιτών, για ασφάλεια. Για τον λόγο αυτόν, στελέχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιούν ελέγχους και μετρήσεις για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην πόλη των Τρικάλων.

Ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει σε πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και από την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, οι ερευνητές κ. Αρης Αλεξιάς  και Χάρης Τυράκης, ξεκίνησαν τη μέτρηση σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης: στο κέντρο, κοντά στο δημαρχείο, κοντά σε χώρους συνάθροισης (γήπεδο, πάρκο Ματσόπουλου, αθλητικό κέντρο Μπάρας, μεγάλο αριθμό σχολείων) κ.α.

Οι μετρήσεις γίνονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τον τίτλο «Ακτινική επιβάρυνση ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων (παιδιά, έγκυες, επαγγελματικά εκτιθέμενοι) από μη ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων (κινητή τηλεφωνία) και χαμηλών συχνοτήτων (βιομηχανικά κι οικιακά ρεύματα)» και υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Κάππα, από το τμήμα Ιατρικής Φυσικής.

Ουσιαστικά, οι δύο ερευνητές τις επόμενες ημέρες θα μετρούν τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από ασύρματες τεχνολογίες με συγκεκριμένο, ειδικό μηχάνημα μέτρησης. Ακολούθως θα γίνει η καταγραφή των αποτελεσμάτων, τα οποία θα είναι βεβαίως διαθέσιμα.

Αυτή η δράση, είναι η δεύτερη του Δήμου Τρικκαίων για τον έλεγχο της ακτινοβολίας. Ήδη από το 2015 σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, έχουν τοποθετηθεί 4 σταθεροί μετρητές ακτινοβολίας σε δημοτικά κτήρια, ενώ στα τέλη του 2018 υπογράφτηκε και η απόκτηση από τον Δήμο μιας κινητής ομάδας, που θα κινείται στην πόλη και στα χωριά, βάσει αιτημάτων και καθορισμένης πορείας του.

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ως στόχο να είναι ο ίδιος και οι πολίτες, πλήρως ενήμεροι για όσα αφορούν στην καθημερινότητα και στην υγεία των πολιτών.