S/M Νεωρίου: Μεταξύ σφύρας και άκμονος

S/M Νεωρίου: Μεταξύ σφύρας και άκμονος

<< Η Αποκεντρωμένη έχει διαμηνύσει οτι δεν δύναται να δοθεί δωρεάν στο Συνεταιρισμό Εργατοϋπαλλήλων Νεωρίου το κτίριο στο οποίο έως τώρα στεγάζεται το Super Market αυτού, καθώς δεν είναι κοινωφελής επιχείρηση.>> Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση για το τρίτο θέμα που απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής. Τρία απανωτά κρίσιμα θέματα συζήτησης : Ταμειακά αποθέματα Δήμου, Περιβαλλοντικοί όροι για το Νεώριο, Εκ νέου δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζεται το Super Market Νεωρίου στο Συνεταιρισμό των εργατοϋπαλλήλων. Πολύ σωστά περιγράψαμε στο πρώτο μέρος των δημοσιεύσεων (24η Απριλίου 2015: Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κόντρα στην Ιστορία του)τη συνεδρίαση αυτή ως ιστορική.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΡΟΥ 2442015 (17)
Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 σε αυτό το παλαιό εργοστάσιο που ανακαίνισαν με δικά τους έξοδα οι εργάτες του Νεωρίου, στεγάζεται ο Συνεταιρισμός Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Σύρου, κοινώς το γνωστό σε όλους μας Super Market Νεωρίου. Η διοίκηση του Συνεταιρισμού δεν κατέβαλλε ποτέ ως τώρα ενοίκιο, κι επιθυμεί το ιδιότυπο αυτό καθεστώς να ανανεωθεί υποστηρίζοντας πως είναι μια κοινωφελής επιχείρηση και ότι στηρίζει την τοπική οικονομία. Σε αυτή τη συνεδρίαση έπρεπε να αποσαφηνιστούν δύο ζητήματα: Αν ο Συνεταιρισμός Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Σύρου είναι κοινωφελής επιχείρηση και αν στηρίζει την τοπική οικονομία. Βάσει του νόμου, μόνο έτσι θα μπορούσε να συνεχιστεί η δωρεάν παραχώρηση των εγκαταστάσεων.

Όπως δήλωσε και ο νέος του πρόεδρος κ. Βογιατζής Δημήτρης, το S/M Νεωρίου απασχολεί 34 εργαζομένους, ενώ ο προορισμός του δεν είναι να βγάζει κέρδη, αλλά να συντηρεί τον κόσμο του και να υποστηρίζει την τοπική οικονομία.
Στη συνέχεια το μέλος του ΔΣ του S/M Νεωρίου, κ. Προβελέγγιος Στρατής είπε οτι <<..ο Δήμος ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να το αποκτήσει. Τυχαία ήρθε στην κατοχή του. Ήταν ένα δώρο γι΄ αυτόν>>, θυμίζοντας έτσι το ιδιότυπο ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε υπογραφτεί τότε μεταξύ των δύο πλευρών. Και συνέχισε: << Δεν είναι ένα κλασσικό super market. Ακόμα και αποτυχημένες προσπάθειες που έχουν γίνει από Συριανούς να γίνουν παραγωγοί, εμείς τους έχουμε στηρίξει μην υπολογίζοντας κέρδος ή ζημία. Εσείς θα στηρίξετε την τοπική αγορά ή τις πολυεθνικές;>>
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΡΟΥ 2442015 (16)
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η νομική σύμβουλος των εργαζομένων κα Καρτάνη η οποία ξεκαθάρισε πως αν κλείσει το S/M Νεωρίου, η τοπική κοινωνία θα πάθει ζημιά κι ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους οτι έχει ανατεθεί σε εταιρεία μελετών να ελέγξει το καλό που κάνει στη Σύρο, ζητώντας παράλληλα αναβολή ώστε να μπορέσουν να προσκομίσουν αυτή τη μελέτη.

Όπως αναμενόταν και αυτό το θέμα προκάλεσε πλήθος τοποθετήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους:
ΓΙΑΛΟΓΛΟΥ – Δύσκολο να τεκμηριωθεί αν προσφέρεται κοινωφελές έργο. Μπορεί όμως να αποδειχθεί οτι συμβάλλει στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ – Αποδεδειγμένα προσφέρει στη συριανή κοινωνία, σε γηροκομεία, συσσίτια, συλλόγου, εκδηλώσεις. Εναπόκειται στην κυριαρχική κρίση του Δήμου. Προτείνω εδώ και τώρα δωρεάν παραχώρηση.
ΚΕΡΑΝΗΣ – Ως Πρόεδρος του πρώην ΟΠΑΣ συνηγορώ στο οτι έχει υπάρξει και υπάρχει κοινωφελής δραστηριότητα. Η επιχείρηση στηρίζει την τοπική οικονομία. Ας ψηφίσουμε ναι και ας το κόψει η Αποκεντρωμένη (!)
ΚΟΣΜΑΣ – Κύριοι, υποκρινόμαστε διότι κατά 95% η Αποκεντρωμένη δεν θα δεχθεί τη δωρεάν παραχώρηση.
ΚΑΪΛΗΣ – Είμαι προβληματισμένος. Ζητούμενο δεν είναι να τα έχουμε καλά με τον κόσμο, αλλά να του προσφέρουμε υπηρεσίες. Καθήκον μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα καθεστώς λειτουργίας.
ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ – Κοινωφελή χαρακτήρα δεν έχει γιατί ασκεί εμπορική δραστηριότητα. Μένει να δούμε αν στηρίζει την τοπική οικονομία. Προτείνω παράταση για να μας προσκομιστούν τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν από τη μελέτη που ανέφερε ο Συνεταιρισμός.

Το Σώμα κατά πλειοψηφία αποφάσισε να δοθεί 5μηνη παράταση (ως τις 31 Αυγούστου 2015) κατά την οποία το S/M Νεωρίου θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και θα φροντίσει να αποδείξει μέσω της μελέτης που υποσχέθηκε οτι τηρεί τους όρους της κοινωφελούς επιχείρησης και της στήριξης της τοπικής οικονομίας. Από την διαδικασία απείχαν οι κύριοι Χαρίτος και Στρογγύλης έχοντας δηλώσει από την αρχή της συζήτησης κώλυμα συμμετοχής.

Σχόλιο protevousa.gr: Κατά πόσο θα ήταν δύσκολο για να μην υπάρχουν τόσες πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες με την αγωνία των εργαζομένων του S/M Νεωρίου να εκτοξεύεται και παραμένει στα ύψη για ακόμα 5 μήνες, να φρόντιζαν και οι δυο πλευρές στον ορισμό ενός συμβολικού ενοικίου υπέρ του Δήμου; Είναι τόσο πενιχρά τα οικονομικά της επιχείρησης που ούτε 1000 ευρώ δεν δύναται ως μηνιαίο μίσθωμα να αντέξει; Η συνέχεια τέλος καλοκαιριού….