Πλήρες αφιέρωμα στο 1o Trimore SwimRun Hydra – Όλες οι πληροφορίες για το 2ο

Μια νέα σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, του Αιγαίου και των Multi-sports Events γράφτηκε με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο 16-18 Νοεμβρίου 2018, στην Ύδρα. Ο Δήμος Ύδρας , ο Yδραϊκός Ναυτικός Όμιλος και η TRIMORE Multisports Tour, διοργάνωσαν στο μαγευτικό και ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού το απίστευτο 1ο TRIMORE SwimRunHydra. Ένα αθλητικό γεγονός αλλιώτικο απ’ τα’ άλλα! Ξεχωριστό, πλούσιο, δυναμικό, ανεξίτηλο!

Το όραμα έγινε πραγματικότητα!

Ήταν Απρίλιος όταν έγινε η επίσημη παρουσίαση στους εκπροσώπους Τύπου των αγώνων στο Δημαρχείο του γραφικού και ιστορικού νησιού του Αργοσαρωνικού.

Ο υπεύθυνος της διοργανώτριας εταιρίας TRIMORE, Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, είχε παρουσιάσει τότε αναλυτικά τους νέους αυτούς αγώνες, επισημαίνοντας ότι θα ήταν το πρώτο SwimRun που θα γινόταν στη Μεσόγειο και θα αφορούσε στην κολύμβηση και το τρέξιμο ζευγαριών.

Στην παρουσίαση είχαν συμμετάσχει ο δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπελεγρής, η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΥ Κατερίνα Μαραγκού και από τον Υδραϊκό Ναυτικό Όμιλο η Αναστασία Μαυρομάτη.

Το κεντρικό σημείο των αγώνων θα βρισκόταν στην προβλήτα του λιμανιού της Ύδρας. Το SwimRun θα ήταν ένας αγώνας με συμμετοχή αθλητών σε ζευγάρια και θα υπήρχαν τρεις κατηγορίες νικητών. Και αυτό, αφού θα μπορούσαν να μετάσχουν ζευγάρια που θα ήταν δεμένα μεταξύ τους με σχοινί ανεξαρτήτου ηλικίας, άνδρας με άνδρα, γυναίκα με γυναίκα και μικτό (άνδρας με γυναίκα).

Ας παρακολουθήσουμε στο επόμενο video τί είχαν δηλώσει στην κάμερα οι κ.κ. Μητρόπαπας και Κουκουδάκης.

Από τότε, πολύ νερό κύλησε στ’ αυλάκι, πολλές εργατοώρες καταναλώθηκαν για να οργανωθούν στην εντέλεια τα πάντα, και το τριήμερο 16 – 18 Νοεμβρίου, οι κορυφαίοι Έλληνες τριαθλητές και κολυμβητές αποβιβάστηκαν στο ιστορικό νησί της Ύδρας όπου δοκίμασαν τις αντοχές στους σε μια πρωτοεμφανιζόμενη διοργάνωση που όμως προσέφερε σπουδαίο θέαμα και δυνατές συγκινήσεις.

Ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου, ο Γιώργος Ανυφαντής, ο Σπύρος Γκοτζιάς, ο Παναγιώτης Δημόπουλος, η Κέλλυ Μπίχτα με την Έυα Μπέκα, έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις στο SwimRun Hydra σε ένα αγώνα με άγρια ομορφιά και ιδιαιτερότητες.

Τι περιλάμβανε το SwimRun Hydra

Στις 9:00 το πρωί του Σαββάτου (17/11) τριάντα ζευγάρια, δεμένα μεταξύ τους με σχοινιά, αψηφώντας το κρύο, βούτηξαν από το γραφικό λιμάνι της στο βαθύ μπλε των νερών του Αιγαίου και διαγωνίστηκαν σε κολύμπι και τρέξιμο με διαρκείς εναλλαγές από το ένα άθλημα στο άλλο. Συγκεκριμένα, με 3 εναλλαγές από κολύμβηση σε τρέξιμο και ανάποδα, συνολικής απόστασης αγώνα περίπου 12,5 χιλιομέτρων (3,1 χλμ κολύμβηση και 9,4 χιλιόμετρα τρέξιμο).

Οι αθλητές μπορούσαν να κολυμπήσουν με βοηθήματα όπως paddles (χεράκια) ή pull buoy (βαρελάκι) και να φορέσουν παπούτσια κατά το τρέξιμο. Δεν επιτρεπόντουσαν φουσκωτά βοηθήματα, τα οποία δεν παρέχονταν από τον διοργανωτή, την εταιρεία “ Trimore”. Ωστόσο, θα έπρεπε ότι εξοπλισμό χρησιμοποιούσαν σε οποιοδήποτε από τα δύο αθλήματα να τον είχαν μαζί τους καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, είτε φορώντας τον είτε κουβαλώντας τον.

Το κάθε ζευγάρι θα έπρεπε να τρέξει όλο τον αγώνα και τερματίσει μαζί, δεμένοι με το ειδικό σχοινί που θα δινόταν από την διοργάνωση. Το wetsuit ήταν υποχρεωτικό, καθώς επίσης το σκουφάκι κολύμβησης και το ειδικό μπλουζάκι της διοργάνωσης που δεν έπρεπε να βγει καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Παπούτσια και wetsuit μπορούσαν να βγουν κατά το κολύμπι ή το τρέξιμο αντίστοιχα, θα έπρεπε όμως οι αθλητές να τα φέρουν μαζί τους μέχρι το τέλος (δόθηκε από τη διοργάνωση σημαδούρα μεταφοράς στη θάλασσα), ενώ η στολή, στο επόμενο κολύμπι, θα έπρεπε να φορεθεί.

Στην Ύδρα κάτι άλλαξε για πάντα!

Η πανέμορφη όλες τις εποχές Ύδρα, υποδέχτηκε τους πρώτους SwimRunners, τα 23 τολμηρά ζευγάρια (τα εγγεγραμμένα ζευγάρια ήταν 37 αλλά.. δεν το τόλμησαν όλοι ) που αψήφησαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και στάθηκαν στην εκκίνηση δεμένα μεταξύ τους ανά δύο με σκοινί, κολύμπησαν συνολικά 3,2χλμ και έτρεξαν 10 χλμ., με τέσσερις εναλλαγές ανάμεσα στα δύο αθλήματα.

Η ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης και ο πραγματικός άθλος όλων των συμμετεχόντων να σταθούν στη γραμμή της εκκίνησης, οδήγησαν τους διοργανωτές να αποφασίσουν και τιμώντας όλα τα ζευγάρια να τους προσφέρουν το κόψιμο της κορδέλας: We Both Finish SwimRun Hydra” κάτω από την αψίδα του τερματισμού τους, στην αγκαλιά των ίδιων των διοργανωτών (αδέλφια Μητρόπαπα).

Στον αγώνα υπήρξε και μία εγκατάλειψη ζευγαριού, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από τους διοργανωτές, με τα επαρκή μέτρα διαχείρισης τέτοιου περιστατικού που είχαν εκπονηθεί σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ύδρας, τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, τους Ναυαγοσώστες της Ευρωπαϊκής Ναυαγοσωστικής Σχολής, το Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων και τα 6 επιχειρησιακά σκάφη της διοργάνωσης. Το ζευγάρι των αθλητών: Ανδρέας Μπέγκος και Έλληνας Ανδρέου, κατόπιν της προληπτικής περίθαλψης στο Νοσοκομείο, πέρασαν την αψίδα τερματισμού με τιμές, επιβεβαιώνοντας την ήδη αποκατεστημένη υγεία τους.

Όλες οι υπηρεσίες του νησιού, από το Λιμενικό Σώμα, την Αστυνομική Αρχή, την Σχολή Εμποροπλοιάρχων, το Ιστορικό Μουσείο – Αρχείο Ύδρας, τις υπηρεσίες του Δήμου περιλαμβανομένης της επικεφαλής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας, το Νοσοκομείο, αλλά και τους επαγγελματίες της Ύδρας, καθώς και οι δεκάδες παθιασμένοι, ορεξάτοι και ακάθεκτοι υπό όλες τις καιρικές συνθήκες εθελοντές, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στάθηκαν στο πλευρό των διοργανωτών, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο μιας τέτοιας διοργάνωσης και επαρκές για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού αποτέλεσαν ένα ενθουσιώδες κοινό και όλοι μετρούν αντίστροφα για την διοργάνωση του 2019.

Επικές μονομαχίες και ιστορικοί τερματισμοί

Οι αθλητές έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία ξεπερνώντας τις δυσκολίες της θάλασσας και του καιρού.

Oι Σπύρος Γκοτζιάς – Παναγιώτης Δημόπουλος έκοψαν πρώτοι την κορδέλα του τερματισμού στο 1ο TRIMORE SwimRunHydra σε 01:34:02. Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Γιώργος Αλυφαντής- Γρηγόρης Σουβαντζόγλου με 01:40:15 . Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι αθλητές που ταξίδεψαν από την Γαλλία David Padare -Nicolas Badet με χρόνο 01:40:30

Οι Στυλιανός Ανδρεάδης – Δήμητρα Μπίκα ήταν το πρώτο μεικτό ζευγάρι με 01:48:41, ενώ οι δύο πρώτες γυναίκες ήταν οι Κέλλυ Μπίχτα – Εύα Μπέκα με 02:01:27. Το ζευγάρι Παπαναστασίου – Νικολούτσου ήταν το μοναδικό επίσημο ζευγάρι και στη ζωή, που συμμετείχε.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα τρία ζευγάρια των Υδραίων που συμμετείχαν και επίσης βραβεύτηκαν. Με πολύ καλές επιδόσεις τερμάτισαν οι Ράππας – Ρούσης, Κεχαγιόγλου – Κεχαγιόγλου και Ρος – Λεμπέση.

 Πανδαισία παράλληλων εκδηλώσεων

H διοργάνωση άρχισε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου με την εκδήλωση «Η Τέχνη καλωσορίζει τον Αθλητισμό» στο Ιστορικό Μουσείο – Αρχείο Ύδρας. Με οικοδέσποινα την διευθύντρια του Μουσείου κα. Αδαμοπούλου, οι αθλητές παρακολούθησαν μια εξαιρετική εκδήλωση προς τιμήν του κορυφαίου καλλιτέχνη Αλέκου Φασιανού, που έδωσε το παρών μαζί με τον διάσημο Έλληνα ζωγράφο Αλέξη Βερούκα.

Στους χώρους του μουσείου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τεχνική ενημέρωση SwimRun στην Ελλάδα παρουσία όλων των συμμετεχόντων από τον επικεφαλής της Trimore Κωνσταντίνο Μητρόπαπα. Το PastaParty ακολούθησε στην ταράτσα του Μουσείου με φόντο το ιστορικό λιμάνι.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου το πρωί, παιδικός αγώνας σκακιού σιμουλτανέ. Η δραστηριότητα διενεργήθηκε σε αίθουσα του Λυκείου της Ύδρας (λόγω καιρού) από τον Ολυμπιονίκη , Αναστάσιο Τζούμπα σε συνεργασία με το Σκακιστικό Όμιλο Ύδρας, ο οποίος έπαιξε ταυτόχρονα παρτίδες με 40 σκακιστές, παιδιά και νέους, δίνοντάς τους σημαντικές και χρήσιμες συμβουλές τακτικής.

Με την αρωγή του Συλλόγου Δρομέων Ύδρας (HydrasTrail) διοργανώθηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου  από τις 18:30 έως τις 20:00 νυχτερινό περπάτημα 5 χιλιομέτρων σε καλντερίμια του οικισμού, αλλά και σε μονοπάτια της Ύδρας με μεγάλη συμμετοχή που ξεπέρασε τα 80 άτομα.

Οι φίλοι των Water Sports έζησαν μέσα στο λιμάνι της Ύδρας την SUP Experience by BIC Sports με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή Σαράντη Κύρκου και δίπλα του τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Στο πλαίσιο του SwimRun Hydra πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που έδωσαν μεγάλη χαρά στα παιδιά της Ύδρας. Οι μικροί φίλοι έκαναν yoga με τις καθηγήτριες Μαρία Μαγκανάρη και Μαρία Μανωλάκη. Διαγωνίστηκαν στην ποδηλατική βραδυπορία καθώς και στους ελιγμούς με τα ξύλινα ποδήλατα της Cocomat – Bikes και ήρθαν σε επαφή με το LaserRun που αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού αθλήματος του Μοντέρνου Πεντάθλου.

Η τελετή βράβευσης των αθλητών  πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Ύδρας με φόντο τα αμφιθεατρικώς χτισμένα ιστορικά αρχοντικά του νησιού σε μια γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού. Στην τελετή αυτή, παρέλαβαν το μετάλλιο συμμετοχής τους καθώς και τον έπαινο SwimRunHydra από τους ίδιους τους διοργανωτές, όλα ανεξαιρέτως τα ζευγάρια, ανεβαίνοντας στο βάθρο και ακούγοντας το όνομά τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των απονομών, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας κ. Γιάννης Μπελεγρής εκ μέρους του Δήμου Ύδρας έδωσε «Τιμής ένεκεν» τιμητική πλακέτα στον επικεφαλής της TRIMORE κ. Κωνσταντίνο Μητρόπαπα.

Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης δήλωσε «Η μοναδική σε φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά Ύδρα πρωτοτύπησε για άλλη μια φορά. Οι πρώτοι αγώνες SwimRun στην Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν στο Νησί μας! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους συντελεστές αυτής της μοναδικής διοργάνωσης για τη μοναδική εμπειρία που μας χάρισαν. Η Ύδρα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ένα Νησί ζωντανό 365 μέρες το χρόνο!»

Ο επικεφαλής της Trimore SportsTour κ. Κωστής Μητρόποπαπας δήλωσε: «Είμαι Πανευτυχής! Ηγούμαι μιας ομάδος που σχεδίασε και υλοποίησε ένα όνειρο! Το όνειρο αυτό το ζήσαμε μαζί με τους πρωταγωνιστές του.. όλοι! Γράψαμε την πρώτη σελίδα μιας νέας ιστορίας στην Ύδρα και η ιστορία αυτή, έχει πολλές ακόμη σελίδες. Τη σελίδα αυτή τη γράψαμε όλοι μαζί. Αθλητές, Εθελοντές – Αρωγοί, Θεατές, Διοργανωτές.

Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω με υπόκλιση τους αθλητές που μας εμπιστεύτηκαν, όχι μόνο τη στιγμή που έκαναν την εγγραφή τους, αλλά ιδιαίτερα τη στιγμή που υπάκουσαν στο παράγγελμα να μπουν στη θάλασσα, βλέποντας τα κύματα των 6 μποφόρ. Μας πίστεψαν και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Θα έχουν πάντα ιδιαίτερη μεταχείριση αυτά τα 48 ονόματα από τη διοργάνωση αυτή.

Θέλω να ευχαριστήσω με τιμή τους εθελοντές όλων των θέσεων που ήταν γενναίοι, πρόθυμοι και αποτελεσματικοί καθώς και τους αρωγούς όλων των επιπέδων (Χορηγοί, Θεματικοί Χορηγοί, Αρωγοί, Υποστηρικτές, Φορείς και Θεσμούς του Νησιού, Επαγγελματίες του νησιού, τον Ε.Ο.Τ, την Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος).

Θέλω να συγχαρώ πριν ευχαριστήσω θερμά όλους τους ανθρώπους του νησιού που ακόμη ηχούν τα λόγια και τα χειροκροτήματά τους στα αυτιά κάθε ενός αθλητή, γιατί: “έτσι δημιουργείς θεσμούς”. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές μας: Δήμος Ύδρας και Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ύδρας καθώς και Υδραϊκό Ναυτικό Όμιλο και προσωπικά τον Δήμαρχο Γιώργο Κουκουδάκη, τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Μπελεγρή, την αντιπρόεδρο του Κ.Ε.Δ.Υ. Κα Κατερίνα Μαραγκού, τον Θοδωρή Μουστακαρία και τον Φίλιππο Καϊάφα του Υ.Ν.Ο. και την εκπληκτική Μαρία Μαγκανάρη.

Τέλος, ευχαριστώ εκ μέρους και του Αναστάση Μητρόπαπα (αδελφού μου) τα μέλη της ομάδος μας: Μαρία, Κέλλυ, Ελένη, Γκρέτα, Αντώνη, Γιώργο, Έλληνα, Ανδρέα και ασφαλώς τα δύο μου παιδιά: Νικόλα – Ηλία! Άφησα ένα κομμάτι της καρδιάς και του νου μου στην Ύδρα για να το βρίσκω σε εγρήγορση για κείνα που έρχονται: ακόμη ψηλότερα – ακόμη μακρύτερα!»

Στο 1ο TRIMORE SwimRunHydra την ασφάλεια και υγεία των συμμετεχόντων διασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ναυαγοσωστική Σχολή, καθώς ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών. Μεγάλοι χορηγοί και αναντικατάστατοι αρωγοί ήταν οι: ΒΙΚΟΣ, FORD, ΟΠΑΠ, OMNICRAFT, ενώ αθλητικός χορηγός η ARENA και SAUCONY. Τη διοργάνωση, τους αθλητές και ό,τι άξιζε ασφάλισε η MINETTA. Carglass, Melissa, BIC Sports,Coco-Mat Bikes, Maurten, Ostracon, SUUNTO, WD-40, Orsero, Island Tribe, One Zipper, RaceFinder, Davaris Creations θεματικοί χορηγοί.

Όλες οι πληροφορίες για το 2ο Trimore SwimRun Hydra

Εντάξει, το 1ο τέλειωσε κι έγραψε ιστορία. θα έμεναν οι διοργανωτές σε αυτό μόνο; Φυσικά και όχι! Άλλωστε, μπήκε μπροστά το Νο1, που σημαίνει πως ήταν απλά η αρχή κι έπονται καλύτερα, μεγαλύτερα και συγκλονιστικότερα κεφάλαια να γραφτούν στο κόσμημα του Αργοσαρωνικού, την Ύδρα. Όλοι μαζί μια παρέα, διοργανώτρια εταιρεία, Δήμος Ύδρας, Υδραϊκός Ναυτικό Όμιλος, αθλητές και ντόπιοι, περιμένουν πώς και πώς το επόμενο του 2019.
Το SwimRun είναι ένας αγώνας με πολλές εναλλαγές και με συμμετοχή αθλητών σε ζευγάρια, οι οποίοι διαγωνίζονται σε εκτός δρόμου διαδρομές τρεξίματος και κολύμβησης με συνεχείς εναλλαγές από το ένα άθλημα στο άλλο. Για το 2019 έχει σχεδιαστεί η πραγματοποίηση δύο αποστάσεων:

–          Initiation to SwimRun 9,4 (Swim 0,6k | Run 4k | Swim 0,9k | Run 3,9k)

–          Core distance SwimRun 23,6 (Swim 1,5k | Run 5,5k | Swim 1,7k | Run 7,8k | Swim 2,6k | Run 4,5k)

Αλλά, δεν θα σας τα πούμε όλα εμείς. Για περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες και video μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα Swimrunhydra.gr ή στην επίσημη σελίδα στο Facebook, βρείτε αυτά που σας ενδιαφέρουν και κάνετε την δική σας προεγγραφή συμμετοχής για τις 15 – 17 Νοεμβρίου  2019! Μπορείτε να βρείτε τα πάντα: Κανόνες, παροχές, καταλύματα, δρομολόγια για το νησί της Ύδρας.

Ως τότε, απολαύστε 2 videos από την πρώτη μέρα ως την τελευταία συν ένα – έκπληξη: Το teaser του SwimRun Hydra 2019!

 

Πηγές: Runfun.gr  / SwimRunhydra.gr

Επιμέλεια αφιερώματος: Ανάργυρος Δεναξάς