Παραλίες Γαλησσά, Κόμητου και Βούλγαρη, τα πρώτα “θύματα” του ακτοκαθαριστή στη ΣύροΞεκίνησε την Πέμπτη 17 Μαΐου η διαδικασία καθαρισμού της παραλίας του Γαλησσά. Για την πραγματοποίηση του καθαρισμού χρησιμοποιήθηκε ειδικό μηχάνημα, το οποίο κυριολεκτικά “κοσκίνισε” την άμμο. Ο ακτοκαθαριστής, έχει τη δυνατότητα να κοσκινίζει την ακτή σε βάθος από 10 έως 30 εκατοστά και συλλέγει όλα τα σκουπίδια ή αντικείμενα που υπάρχουν όπως φύκια, γόπες, πέτρες, πίσσες, ξύλα, πλαστικά, γυαλιά και κάθε άλλο αντικείμενο ξένο προς την φύση της ακτής.

Η ενέργεια αυτή υλοποιείται μετά από πάγιο αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση της παραλίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησε χτες στην παραλία του Γαλησσά ο καθαρισμός της ακτής με μισθωμένο μηχάνημα από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Ο καθαρισμός πραγματοποιείται με το ειδικό μηχάνημα (ακτοκαθαριστης) το οποίο κοσκινίζει την ακτή μας σε βάθος από 10 έως 30 εκατοστά́ και συλλέγει όλα τα σκουπίδια ή αντικείμενα που υπάρχουν όπως φύκια, γόπες, πέτρες, πίσσες, ξύλα, πλαστικά́, γυαλιά́ και κάθε άλλο αντικείμενο ξένο προς την φύση της ακτής. Το κοσκίνισμα της ακτής γίνεται από́ διπλά́ παλλόμενα κόσκινα για όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο καθαρισμό.  Το μηχάνημα δεν έχει την δυνατότητα αμμοληψίας και δεν μπορεί να κάνει διαμορφώσεις ή αλλοιώσεις την ακτογραμμής και του αιγιαλού.

Η ενέργεια αυτή υλοποιείται μετά από πάγιο αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά, των λουόμενων και των κατοίκων της και κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο καθαρισμός αυτός αναβαθμίζει περιβαλλοντικά την παραλία και την βελτιώνει ως ένα από τα βασικά τουριστικά ‘’προϊόντα’’ του νησιού μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα καθαρίζει δεκάδες παραλίες ανά την Ελλάδα σε ετήσια βάση. Στην Σύρο ήρθε για πρώτη φορά πιλοτικά προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του έργου του.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και η εικόνα της ακτής αλλάζει όψη προς το καλύτερο και γίνεται πιο ελκυστική.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Σύρου αποφάσισε τον καθαρισμό εκτός της παραλίας Γαλησσά, και αυτής του Κόμητου αλλά και Βούλγαρη, δημιουργώντας ένα περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένο αποτέλεσμα.

Ο ακτοκαθαριστής της εταιρείας EKO – TECH μισθώθηκε δοκιμαστικά, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του σε βάθος χρόνου, ενώ πρόθεση του Δήμου είναι η μελλοντική χρήση ανάλογων μηχανημάτων στις περισσότερες προσβάσιμες ακτές.