Παναγιώτης Δεληνικόλας: Ο Λήμνιος επιστήμων που ανακάλυψε νέα τεχνική ακτινοθεραπείας
Ο Παναγιώτης Δεληνικόλας, από την Πλάκα Λήμνου δεν είναι πρώτη φόρα που κάνει υπερήφανη όλη την Λήμνο, αλλά και όλη την Ελλάδα!

Τον Ιούλιο του 2017 ήταν σε μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης όπου είχαν αναπαράγει τις επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας, (δείτε σχετικό άρθρο ΕΔΩ), σήμερα ο Παναγιώτης έρχεται με μια ακόμα επίτευξη αυτή της ημισωματικής ακτινοβόλησης με ηλεκτρόνια για δερματικές ασθένειες, όπου είναι ο 1ος συγγραφέας στο άρθρο με την ανάπτυξη της τεχνικής και 4ος στο άρθρο με την πρώτη κλινική εφαρμογή!

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αρκετές δερματικές ασθένειες που υποχωρούν με δόσεις ακτινοβολίας, αναπτύσσουν συμπτώματα στο άνω ή κάτω μισό του σώματος. Ασθένειες όπως το Kaposi’s sarcoma που συνδέεται με τον ιό HIV-1, η σπογγώδης μυκητίαση και το σύνδρομο Sézary, παράγωγες ασθένειες του non-Hodgkin Λεμφώματος Κυττάρων Τ, αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα είτε με τοπική ακτινοβόληση ή με ολοσωματική ακτινοβόληση, χωρίς να υπάρχει μια ενδιάμεση επιλογή θεραπείας (χωρίς τη χρήση πολύ ακριβών μηχανημάτων που υπάρχουν σε πολύ λίγα κέντρα θεραπείας παγκοσμίως).

Η ημισωματική ακτινοβόληση με ηλεκτρόνια [1] που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» προσφέρει μια ενδιάμεση επιλογή που δεν επιβαρύνει το υγιές μισό του σώματος όταν τα συμπτώματα είναι εκτεταμένα.

Επιπλέον η μικρή εμβέλεια των ηλεκτρονίων που χρησιμοποιήθηκαν αποδίδουν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας στο δέρμα ενώ παράλληλα προστατεύονται τα εσωτερικά υγιή και κρίσιμα όργανα.

Η τεχνική βασίζεται σε ιατρικό επιταχυντή που μπορεί να παράγει δέσμες ηλεκτρονίων, ένα μηχάνημα που υπάρχει στα περισσότερα κέντρα ακτινοθεραπείας και η υλοποίηση της επιπλέον εγκατάστασης δεν κοστίζει πάνω από 1500 ευρώ.

Η πρώτη κλινική εφαρμογή πραγματοποιήθηκε σε ασθενή με Kaposi’s sarcoma και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει στο 100%, 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας [2].

Τα επιστημονικά άρθρα δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά ακτινοφυσικής και ογκολογίας διεθνούς εμβέλειας, με αυτό της ανάπτυξης της τεχνικής να λαμβάνει πρώτη θέση ανάμεσα στα 24 άρθρα του τεύχους Φεβρουαρίου 2018.»

Ακόμα ένας δικό μας νέος άνθρωπος αποδεικνύει για δεύτερη φορά: Τι και αν δυσκόλεψαν οι καιροί, πάντα μπορεί να υπάρχει το άνοιγμα για να γίνονται σπουδαία πράγματα και με Λημνιά πένα!!!

Πηγή: limnosreport.gr

Σημειώσεις:
[1] Hemi-Body irradiation with electron beams (HBIe-). Panagiotis Delinikolas, Georgios Patatoukas, Vasilios Kouloulias, Maria Dilvoi, Agapi Plousi, Efstathios Efstathopoulos,Kalliopi Platoni. Physica Medica Vol46, pp16-25. Awarded first research article of Feb. 2018 issue.

[2] First application of hemi-body electron beam irradiation for Kaposi sarcoma at the lower extremities. February 2018, Journal of B.U.ON.: official journal of the Balkan Union of Oncology 23(1):268-272 Kalliopi Platoni, Stefanos Diamantopoulos, Maria Dilvoi, Panagiotis Delinikolas, Efrosyni Kypraiou, Efstathios Efstathopoulos, Vassilios Kouloulias.