Οι Ευρωπαίοι δεν θα πληρώσουν την απόφαση των ΗΠΑ για το ΙράνΟι κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν είναι «απαράδεκτες» και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

 

«Ήρθε ο καιρός η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στις πράξεις σε ό,τι αφορά την οικονομική κυριαρχία», διατρανώνει παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, τονίζοντας ότι τέλη Μαΐου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Γερμανία και τη Βρετανία για να δοθεί απάντηση στις αμερικανικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζει: «Διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία και με την Κίνα, για τη διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν εταίρος μας».

«Οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο Λεντριάν. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων εντός εβδομάδων και προϋποθέτει ευρωπαϊκή δύναμη νέου τύπου», επέμεινε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Τεχεράνη: Δικαίωμα της Συρίας να υπερασπιστεί τα εδάφη της
“Το Ιράν καταδικάζει δυναμικά τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Συρίας. Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ισραήλ. Η Συρία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της,” μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της Συρίας να υπερασπιστεί τα εδάφη της «κατά της επιθετικότητας του Ισραήλ».

Στο επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρεμβαίνει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, προειδοποιώντας για έναν «ιδιότυπο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Ανταλλαγή πυρών Ιράν-Ισραήλ στη Συρία – Παγκόσμια ανησυχία (video)
Το Ιράν εξαπέλυσε χθες επίθεση από το έδαφος της Συρίας κατά του Ισραήλ, που απάντησε βομβαρδίζοντας υποδομές των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, με τουλάχιστον 23 νεκρούς.

Έντονες αντιδράσεις διεθνούς κοινότητας στην απόφαση Τραμπ για τα πυρηνικά του Ιράν (video)
Τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών για να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ζήτησε ο ΟΗΕ, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ είχε δικαίωμα να αμυνθεί.
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, τόνισαν χθες Ρωσία και Γερμανία, ενώ Ερντογάν και Πούτιν χαρακτήρισαν «λάθος» την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία.

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αντικρούσει τις αμερικανικές κυρώσεις καταφεύγοντας σε διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για να παρακάμπτεται το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα, τονίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην εφημερίδα Le Parisien.

Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρείες πολύ σύντομα, σε μια περίοδο τριών ως έξι μηνών, να αποσυρθούν από το Ιράν, ενώ τους απαγορεύεται επίσης να συνάψουν νέες συμβάσεις, καθώς κινδυνεύουν σε διαφορετική περίπτωση να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), όπως και η Κίνα και η Ρωσία, συγκρτούν μέτωπο διάσωσης της συνθήκης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Το Ιράν αξιώνει για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία να λάβει εγγυήσεις ως προς τις οικονομικές της διαστάσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και μερικοί εκ των στενότερων συμβούλων του ισχυρίζονται ότι η συμφωνία πρέπει να «διορθωθεί», μεταξύ άλλων και με την παράταση των χρονικών ορίων για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, καθώς και να επιβληθούν μέτρα για να περιορισθούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και ο ρόλος της στις περιφερειακές συγκρούσεις.


Πηγή ert