Ο προδιαγεγραμμένος θάνατος στην Κάλυμνο προκάλεσε προεκλογική μάχη!

Στην Κάλυμνο δυστυχώς αναδείχθηκε για άλλη μια φορά πόσο τραγικές είναι οι ελλείψεις στα νησιά στον τομέα της Υγείας. 64χρονος κάτοικος του νησιού υπέστη έμφραγμα και απεβίωσε όχι στο ασθενοφόρο υπό την επίβλεψη γιατρού ή έστω τραυματιοφορέα που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχει προστρέξει προς βοήθεια και μεταφορά του, αλλά στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου ενός απ’ τους γιους του!!! Σημειωτέον πως εκείνη την ώρα η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου!!! Τις δε πρώτες βοήθειες προσπάθησε ο γιος να δώσει στον πατέρα όσο μπορούσε και όσο γνώριζε…..Ένας θάνατος που με τον τρόπο που επήλθε, δυστυχώς, είχε “προφητευθεί” και μάλιστα on camera ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, όπως θα δείτε παρακάτω….

Στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μαζί σου» στον ΣΚΑΪ σήμερα Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 μεσημέρι, μίλησε ο Κώστας Στεφανίδης, ο γιος του αποθανόντος….

Βαθιά συντετριμμένος από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, Γιώργου Στεφανίδη, περιέγραψε τον τρόπο μεταφοράς του πατέρα του στο Νοσοκομείο πάνω στην καρότσα του αυτοκινήτου του,  επειδή δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή «Μαζί σου» στον ΣΚΑΪ  με την Τατιάνα Στεφανίδου.

Ο θάνατος του άτυχου Καλύμνιου θέμα προς συζήτηση στη Βουλή

Στη Βουλή κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας το περιστατικό με την απώλεια ζωής ενός πολίτη στην Κάλυμνο, ο οποίος «έφυγε» αβοήθητος, αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου είχε προειδοποιήσει τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα υποστελέχωσης του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο από τις 22 Αυγούστου.

Τότε, με αφορμή ένα περιστατικό, που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Αυγούστου, όταν τραυματίας τροχαίου ατυχήματος στο νησί έμεινε αβοήθητος, αφού δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια στο ΕΚΑΒ, ο κ. Κόνσολας είχε ζητήσει την άμεση ενίσχυση με προσωπικό του τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κόνσολας: «θα προτιμούσα να μην είχα επιβεβαιωθεί. Δυστυχώς, στις τις 8 Ιανουαρίου το βράδυ, ένας πολίτης της Καλύμνου έχασε τη ζωή του, ενώ δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά ούτε και διασώστες για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Ο ασθενής μεταφέρθηκε από τα παιδιά του, με ιδιωτικό αυτοκίνητο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από τον Υπουργό Υγείας την άμεση ενίσχυση του τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο, είτε με τοποθετήσεις, είτε με αποσπάσεις προσωπικού προκειμένου το νησί να έχει κάλυψη με ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο.

«Η Πολιτεία δεν μπορεί να αγνοεί το δικαίωμα των νησιωτών στην παροχή των αυτονόητων υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να κινηθεί άμεσα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ένας συνάνθρωπος πέθανε αβοήθητος στην Κάλυμνο γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Ανάγκη άμεσης στελέχωσης με προσωπικό του Τομέα του ΕΚΑΒ στο νησί»

Κύριε Υπουργέ,

Στις 22 Αυγούστου σας είχα καταθέσει Ερώτηση με την οποία ζητούσα την άμεση ενίσχυση με προσωπικό του τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο.

Είχα επισημάνει, μάλιστα, ένα  περιστατικό που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Αυγούστου, όταν τραυματίας τροχαίου ατυχήματος στο νησί έμεινε αβοήθητος, αφού δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια στο ΕΚΑΒ.

Σας είχα τονίσει ότι η υποστελέχωση του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο, που δεν επιτρέπει την 24ωρη κάλυψη των βαρδιών, ενέχει σοβαρούς κινδύνους και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Θα προτιμούσα να μην επιβεβαιωνόταν αυτό πότε. Δυστυχώς, όμως, στις 8 Ιανουαρίου το βράδυ ένας πολίτης της Καλύμνου έχασε τη ζωή του αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλλά ούτε και διασώστες για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Ο ασθενής μεταφέρθηκε από τα παιδιά του, με ιδιωτικό αυτοκίνητο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να αγνοεί το δικαίωμα των νησιωτών στην παροχή των αυτονόητων υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Ο τομέας του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο πρέπει να στελεχωθεί άμεσα, είτε με τοποθετήσεις, είτε με αποσπάσεις προσωπικού, προκειμένου το νησί να έχει κάλυψη με ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να κινηθεί άμεσα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει, άμεσα, στην τοποθέτηση ή στην απόσπαση προσωπικού στον τομέα του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο προκειμένου να υπάρχει 24ωρη κάλυψη των βαρδιών αλλά και των αναγκών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

 

Και όμως, υπήρχε “προφητική” προειδοποίηση από τον Ιούλιο!

“Πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο θα υπάρξει μετά τις 19 Αυγούστου 2018 ,αφού δεν θα υπάρχει δυνατότητα στελέχωσης στις βάρδιες όλου του 24ωρου.”, ανέφερε to ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr τον περασμένο Ιούλιο και συνέχιζε : “Όπως εξηγεί στην κάμερα του kalymnos-news.gr ένας από του συμβασιούχους διασώστες,  δεν ανανεώθηκε η δίμηνη σύμβαση για μετά τις 19 Αυγούστου 2018  για προσωπικό του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο, προκειμένου να καλυφθεί το κενό μέχρι τον Οκτώβριο, που ξεκινά το διετές πρόγραμμα. Όπως είπε η ανανέωση  έγινε μόνο στα νησιά που υπάρχουν ΗΟΤ SPOT με αποτέλεσμα η Κάλυμνος να μείνει απ’ έξω.

Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο,  αφού το μόνιμο προσωπικό μαζί με τους αποσπασμένους  απ’ άλλα μέρη, δεν επαρκεί για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες .

Αποτέλεσμα θα είναι μία βάρδια για έκτακτες ανάγκες, σε κάθε 24ωρο, να μένει κενή και μάλιστα μεσούσης της θερινής περιόδου.”

Αλληλοκατηγορίες σε περιφερειακό επίπεδο  – Πόλεμος επιστολών

Την αρχή έκανε ο συνδυασμός “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ” κατηγορώντας την Περιφερειακή Αρχή για ελλείψεις και αδράνεια, ανοίγοντας έναν κύκλο γραπτών διαξιφισμών που κράτησαν (προς το παρόν) 4 ώρες. Σας παραθέτουμε παρακάτω και τις 4 επιστολές αυτούσιες φυσικά και με χρονολογική σειρά, αφήνοντας σας να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Αυτό που είναι δεδομένο και πιστεύουμε πως συμφωνούν όλοι είναι πως εν έτει 2019 ο τραγικός αυτός θάνατος του δύστυχου Καλύμνιου με τον τρόπο που επήλθε θα πρέπει να είναι αφενός ο τελευταίος, αφετέρου πως θα πρέπει σε χρόνο dt (χθες αν γίνεται) όλα τα νησιά να θωρακιστούν επαρκώς στον τομέα της Υγείας πρώτον, και δεύτερον να γίνουμε όλοι περισσότερο άνθρωποι, διότι σας ομολογούμε πως αυτή την ατάκα “περί μη ύπαρξης βάρδιας εκείνη την ώρα για το ασθενοφόρο, δεν την καταλαβαίνουμε. Τί σημασία έχει αν υπήρχε τραυματιοφορέας ή οδηγός ασθενοφόρου σε επιφυλακή ή όχι; Όποιος και αν ήταν στο Νοσοκομείο μπορούσε να πάρει το ασθενοφόρο και να προστρέξει σε βοήθεια. Καλύτερα θα ήταν από την καρότσα του αγροτικού, έστω και χωρίς ιατρική φροντίδα, δεν νομίζετε; Πόσο δύσκολο ήταν αυτό να το σκεφτεί κάποιος; Ή μέχρι και σε τέτοιου είδους θέματα, ζωής και θανάτου δηλαδή, εμπλέκεται η περιβόητη και διάσημη ελληνική γραφειοκρατία, τυπολατρεία κι ευθυνοφοβία;

 

Η πρώτη επιστολή της “ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ”

“Μετά το θλιβερό περιστατικό στην Κάλυμνο όπου συμπατριώτης μας πέθανε αβοήθητος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο απ’ τα παιδιά του σε σεντόνι, η Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

 Οι άνθρωποι που κεφαλαιοποιούσαν προεκλογικά τους νεκρούς της θεομηνίας στην γέφυρα της Κρεμαστής, την οποία πέντε χρόνια μετά δεν έφτιαξαν, δεν θα βρουν ούτε μισό εκατοστό τσίπας να ζητήσουν σήμερα μια συγγνώμη για τον χαμό του συμπολίτη μας που έφυγε αβοήθητος στην Κάλυμνο.

Δεν θα ξεστομίσουν ούτε μισή κουβέντα, για τις ευθύνες τους για την έλλειψη διασωστών.

Δεν θα χαλάσουν ούτε στιγμή το επικοινωνιακό παραμυθάκι με τις μακέτες μεγαλεπήβολων έργων σε μια περιφέρεια που τους ασθενείς τους τυλίγουν με σεντόνια.

Δεν θα κοκκινίσουν ούτε στιγμή που στην  περιφέρεια που ξοδεύουμε 4.700 ευρώ για  την ηχοφωτιστική κάλυψη ώστε να τρέξουμε ντυμένοι Αγιοβασιλάκια και 14.595 ευρώ συνολικά για να αγοράσουμε καρέκλες περιφερειακών συμβούλων και τραπέζια συνεδριάσεων, τους ασθενείς στα μικρά νησιά τους μεταφέρουν σε καρότσα φορτηγού τα ίδια τους τα παιδιά.

Ζητάμε εμείς συγγνώμη λοιπόν.  Που ως πολίτες αφήσαμε μια παρέα άπραγων και  ανάλγητων εξουσιομανών να λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα και να το σπαταλάει σε “φρου-φρου κι αρώματα”.”

 

Η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής

Η δήθεν ανεξάρτητη συμμαχία των “καλών παιδιών”, ούτε μπροστά στον θάνατο δεν μπορεί να σοβαρευτεί.

Τους αφήνουμε να “γλύψουν” ήσυχοι μέχρι να κατακτήσουν το πολυπόθητο σε αυτούς χρίσμα.

 

“Ποιός δεν γνωρίζει ότι την ευθύνη για την μεταφορά ασθενών στην Χώρα μας την έχει το ΕΚΑΒ;

Ποιός δεν γνωρίζει ότι το ΕΚΑΒ έχει διοίκηση και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας;

Ποιός επιτίθεται στην Περιφέρεια για την μεταφορά ασθενή στην Κάλυμνο με ιδιωτικό μέσο, αντί σε αυτούς που έχουν την ευθύνη;

Ποιός ξέχασε να ψελλίσει  έστω και μια λέξη για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ για το θέμα έλλειψης διασωστών στο ΕΚΑΒ, αλλά εξάντλησε όλες τις ικανότητες στην ειρωνεία αποκλειστικά στην Περιφέρεια που δεν έχει καμία αρμοδιότητα;

Η απάντηση είναι απλή: Είναι αυτός που τώρα καλοπιάνει για να πάρει στήριξη στις εκλογές και προσφέρει απλόχερα τις υπηρεσίες του σε αυτούς που φέρουν ακέραια την ευθύνη για το περιστατικό της Καλύμνου.

Είναι η δήθεν ανεξάρτητη συμμαχία των “καλών παιδιών”, του δήθεν νέου ύφους και ήθους  που διαλαλούν, που ούτε μπροστά στον θάνατο δεν μπορεί να σοβαρευτεί .

Φαντάσου να μην ήταν και καλά παιδιά τι θα έκαναν!

Τους αφήνουμε να “γλύψουν” ήσυχοι μέχρι να κατακτήσουν το πολυπόθητο σε αυτούς χρίσμα.”

Η ανταπάντηση του συνδυασμού “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ”

“Υποδείξεις από τον «άνθρωπο» που ενώ μπήκε σε διαδικασία να απαντήσει με δελτίο τύπου εντούτοις δεν κατάφερε να εκστομίσει από το αυτοκρατορικό του στόμα μία συγγνώμη, δεν δεχόμαστε. Κρύβεται πίσω από το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων δίνοντας ρεσιτάλ αναλγησίας και απρέπειας, με το ίδιο ύφος και ήθος του ανθρώπου που η πρώτη του σκέψη στην τραγωδία της γέφυρας της Κρεμαστής ήταν να πάρει τηλέφωνο τα αθηναϊκά κανάλια, για να εξασφαλίσει την  προσωπική του και μόνο προβολή.

Σήμερα δηλώνει αναρμόδιος και αποτινάσσει κάθε ευθύνη. Οφείλουμε λοιπόν να του θυμίσουμε όσα ο ίδιος έλεγε στις 26-06-2017 σε δελτίο τύπου που βρίσκεται http://www.giorgoshatzimarkos.gr/gr/pressroom/ekav7 στην προσωπική του ιστοσελίδα:

«…..πρόσληψη 21 ατόμων, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής: Επτά (7) άτομα στην Κω, πέντε (5) στην Κάλυμνο, τρία (3) στη Λέρο και έξι (6) στη Ρόδο.

Από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» – στην τροποποίηση του οποίου ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να προχωρήσει προκειμένου να δοθεί έμφαση στο τομέα της υγειονομικής θωράκισης των νησιών –  θα ενισχυθεί ο στόλος του ΕΚΑΒ με την αγορά 12 νέων ασθενοφόρων (επιπλέον των 8 που η Περιφέρεια παρέδωσε στο ΕΚΑΒ προ ολίγων μηνών).

… ο κ. Καρακατσιανόπουλος, με ιδιαίτερη ικανοποίηση απεδέχθη την πρόταση του Περιφερειάρχη για την οικονομική στήριξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΑΒ με ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι θα διατεθούν για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΚΑΒ  με γιατρούς ετοιμότητας για τις αεροδιακομιδές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και με διασώστες, εντοπισμένα στις περιοχές όπου υπάρχουν χρόνια προβλήματα και ειδικότερα εκεί όπου υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς ασθενών (ασθενοφόρα)»…..

 Πότε λέγατε αλήθεια ο κ Χατζημάρκο; Όταν παριστάνατε τον σωτήρα των προβλημάτων υγείας ή τώρα που απεμπολείται από πάνω σας κάθε ευθύνη;

Είστε τελικά ηγέτης και μπροστάρης αυτού του τόπου ή ένας θρασύδειλος και ευθυνόφοβος εξουσιομανής; Επιλέξτε επιτέλους με ποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πορευτείτε για να δούμε και εμείς αν θα μπορέσουμε, έστω και  κατ’ ελάχιστον, να σεβαστούμε τον θεσμικό ρόλο που ξεγελώντας τους πολίτες καταφέρατε να κατέχετε.

Το ποιος έγλειφε διαχρονικά την κεντρική εξουσία και τους υπουργούς της εκάστοτε κυβέρνησης είναι γνωστό.

Κλείνοντας, παρακαλούμε να ειδοποιήσετε, ως οφείλετε, αφού προχθές μόλις εξήρατε την αριστεία, τους παχυλά αμειβόμενους συνεργάτες σας, πως το «έγλυφαν» γράφεται με «ει».

Μας διασκεδάζετε αφάνταστα κύριε Χατζημάρκο, συνεχίστε.”

 

Η δεύτερη ανταπάντηση της περιφερειακής Αρχής

Η fake μαγκιά  των  φασιστικής  λογικής επιθέσεων κατά της Περιφερειακής Αρχής και του Γραφείου Τύπου της ΠΝΑΙ.

Το παλιό κατεστημένο εξουσίας, συμμαχεί και  με το ομοίως fake νέο ήθος και ύφος που διαλαλεί,  παίζει τα ρέστα του.

 

“Καθημερινά πλέον γινόμαστε μάρτυρες μιας fake «μαγκιάς» με ξεφρενιασμένες, παραληρηματικές, εμπαθείς, υβριστικές  επιθέσεις κατά της Περιφερειακής Αρχής και του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από όλους εκείνους που πασχίζουν να συγκροτήσουν συμμαχία εναντίον της.

Και είναι τουλάχιστον φαιδρό, το γεγονός ότι κάνουν αυτό ακριβώς που καταγγέλλουν:

Επιδεικνύουν πρωτόγνωρη δυσανεξία στη κριτική που ασκείται από το Γραφείο Τύπου.

Επιδίδονται σε ψεύδη, συκοφαντίες, προσωπικές υβριστικές επιθέσεις και προσβλητικούς, αγοραίας αισθητικής χαρακτηρισμούς. Πρακτικές που αποκαλύπτουν τη φασίζουσα νοοτροπία, ενός κατά τα λοιπά ετερόκλητου συνονθυλεύματος παραγόντων και παραγοντίσκων, με μόνο κοινό σημείο μεταξύ τους, το εμμονικό μένος κατά της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά κατά του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.

Έχουν μάλιστα το θράσος να ισχυρίζονται ότι όλα αυτά τα κάνουν στο όνομα της Δημοκρατίας!

Προς τους «ευαίσθητους» δημοκράτες :

Από πότε η Δημοκρατία φοβάται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα; Είναι τόσο «μάγκες» όλοι  αυτοί που καταφέρονται κατά της Περιφερειακής Αρχής και του Γραφείου Τύπου, που το κάνουν με τρόπο σαχλών ευφυολογημάτων, από τον φόβο των συνεπειών που θα υποστούν στην περίπτωση που μιλήσουν με ονόματα. Αυτός κι αν είναι ο ορισμός της fake μαγκιάς και της θρασυδειλίας!

Από πότε οι «προστάτες» της Δημοκρατίας χρησιμοποιούν κατάπτυστα σεξιστικά σχόλια,  χλευάζοντας το Γραφείο Τύπου και τις εργαζόμενες σε αυτό δημοσιογράφους;  Ο φασισμός με χροιά σεξιστική, τι σχέση μπορεί να έχει με τη Δημοκρατία;

Αυτή είναι η ποιότητα του δημόσιου λόγου  που εκφέρουν όλοι εκείνοι που βρήκαν στις επικείμενες εκλογές την ευκαιρία να “αναστηθούν εκ νεκρών”  για να παραγοντίσουν. Παλιά τους τέχνη.

Η διατύπωση της αντίθετης άποψης προφανώς  είναι υγεία. Αλλά η αντίθετη άποψη που στηρίζεται σε αλήθειες. Η Δημοκρατία τραυματίζεται από εκείνους που την επικαλούνται δόλια, λένε ψέματα και λειτουργούν υστερόβουλα, για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες.

Το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν προκαλεί και δεν επιτίθεται ποτέ πρώτο. Ωστόσο, δεν αφήνει και δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία συκοφαντική, υβριστική και στηριζόμενη σε ψεύδη, επίθεση κατά της Περιφερειακής Αρχής και του ιδίου.

Στο μεταξύ, οι φασιστικών μεθόδων προστάτες της “δημοκρατίας”, μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν – κρυφά και παρασκηνιακά ασφαλώς – υπηρεσίες Γραφείου Τύπου και να υπαγορεύουν γραμμή και επιχειρήματα σε εκείνους που, το επίσης fake νέο ήθος και ύφος που διαλαλούν, δεν τους εμποδίζει να εκμεταλλεύονται με τον πλέον χυδαίο τρόπο, ανθρώπινα δράματα, βορά στην προεκλογική τους ρητορική, στην οποία η έννοια του σεβασμού στον πολίτη είναι παντελώς άγνωστη.

Το «διαζύγιο» τους με την αλήθεια και  τη Δημοκρατία, το έχουν πάρει προ πολλού οι ίδιοι, όπως και  οι εκφραστές του παρελθόντος με τους οποίους έχουν συμμαχήσει και τους οποίους με τις ανακοινώσεις τους υπερασπίζονται, προδίδοντας έτσι τις «εκλεκτές» πολιτικές συγγένειές τους.

Όσο για τον χαρακτηρισμό της φαυλότητας, τους επιστρέφεται στο ακέραιο.

Το έχουν πλέον αντιληφθεί και οι πέτρες: Το παλιό κατεστημένο εξουσίας συμμαχεί και  σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές, παίζει τα ρέστα του.”