Ο Δήμος Πάτμου μπαίνει στην εποχή του LED φωτισμού


Ο Δήμος της Πάτμου ξεκινάει μια σημαντική ολοκληρωμένη παρέμβαση στον οδοφωτισμό του νησιού. Για τον λόγο αυτό τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και στις 12 η ώρα ο δήμαρχος κ. Στόικος είχε ραντεβού στα γραφεία της ΜΟΔ στην Αθήνα (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
υπό την εποπτεία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης), όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τους μηχανικούς της ΜΟΔ και του δικτύου ΔΑΦΝΗ που είχαν την πρωτοβουλία της ιδέας και του έργου. Θέμα της σύσκεψης η χρηματοδότηση της μελέτης του οδοφωτισμού της Πάτμου με led.
H παρέμβαση αυτή στον οδοφωτισμό είναι σημαντική , γιατί θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση οικονομικών και ενεργειακών πόρων για το Δήμο. Η ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας στον οδοφωτισμό, αφορά όλο το μήκος των οδών της Πάτμου και κοινοχρήστων χώρων, όπως παιδικών χαρών κ.λπ .
Σε όλο το μήκος της παρέμβασης θα τοπθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Led και θα επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για τον Δήμο Πάτμου, καθώς, ως γνωστόν, το κόστος της ΔΕΗ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες λειτουργικές δαπάνες του Δήμου. Από τις 300.000 περίπου που δαπανάται για το κόστος της κατανάλωσης ετησίως, θα πέσει στα μισά με την παρέμβαση αυτή. Επίσης συμβάλει στην μείωση του κόστους συντήρησης και των εργατοωρών απασχόλησης, που απαιτούνται ετησίως για την αλλαγή των καμένων λαμπτήρων καθώς οι νέοι διαθέτουν σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο ζωής κι έχουν μεγαλύτερη αντοχή.

Μελέτη και κόστος

Τη μελέτη του οδοφωτισμού της Πάτμου με led αναλαμβάνει η ΜΟΔ.
Το κόστος του έργου υπολογίζεται στις 650.000 ευρώ και χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το Παρακαταθηκών και δανείων με χαμηλό επιτόκιο και θα αποπληρώνεται από την εξοικονόμιση χρημάτων της διαφοράς του μέχρι τώρα κόστους ηλεκτροδότησης στο Δήμο Πάτμου.
Η μελέτη οδοφωτισμού με Led θα σταλεί για έγκριση στη διεύθυνση μελετών της περιφέρειας με έδρα την Κω και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου από τους μηχανικούς της ΜΟΔ και του δικτύου της ΔΑΦΝΗΣ για να εγκρηθεί και τυπικά.
Όπως μας είπε ο δήμαρχος κ. Στόικος «είναι ένα έργοβιώσιμης ανάπτυξης που εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η μελέτη θα παρουσιαστεί σε όλες της τις λεπτομέρειες σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου αμέσως μετά την έγκρηση της από την διεύθυνση μελετών της περιφέρειας».

Πηγή: patmostimes.gr