ΝΙΚΟΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ: «Παραμένουμε στο στόχο μας»

neorio-2
Αδέλφια μου Συριανά, σας είχα πει να μείνετε συντονισμένοι στο protevousa.gr καθώς θα διερευνούσα ακόμα περισσότερο τις πτυχές του Νο1 θέματος που ταλανίζει το νησί μας, του Νεωρίου, και θα επανερχόμουν.

Το καλοκαιρινό μου «ψαροντούφεκο» έβγαλε τελικά λαβράκι, αφού οι αξιόπιστες πηγές μου πάντα μου υποδεικνύουν τα σωστά μέρη για… κυνήγι. Οφείλω όμως να πω ότι ένιωσα μια περίεργη ανατριχίλα να διαπερνά το αλαβάστρινο απολλώνειο κορμί μου, αναγκάζοντάς με να διερωτώμαι επί ώρα «Ανάργυρε, τώρα τι κάνουμε; Πώς λέμε αυτά που μάθαμε;

Να ‘σου πάλι ο κύριος Νίκος, ο Ταβουλάρης για όσους δεν κατάλαβαν, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου κ. Μάνθο Βαγγέλη, όπου σε όσα του γράφει, έβαλε ως επίλογο τη φράση «Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση με φρόνηση και με την προσήλωσή μας στον κεντρικό κοινό στόχο». Κι ερωτώ εγώ με το φτωχό μου το μυαλό: Από πότε αυτές οι δύο πλευρές ήταν μαζί; Και μάλιστα όρισαν και στόχο! Όχι μόνον ένα (κεντρικό), αλλά προφανώς και δευτερεύοντες! Με τι θάρρος , θράσος, «μούτρα» προτρέπει ο ένας αντίπαλος τον άλλο να αντιμετωπίσουν από κοινού μια κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί διότι αυτοί οι δύο δεν τα βρίσκουν; Τόσες συναντήσεις και αποστολές επιστολών εκατέρωθεν υπήρξαν, δεν μπορούσαν αυτή την προτροπή να την εκφράσουν μήνες πριν; Πριν φθάσουμε στο σημείο παρά πέντε που έχει φθάσει το Νεώριο;

Ίσως όλα αυτά να εκλαμβανόντουσαν από τους αθώα σκεπτόμενους, ως μια τελευταία ειλικρινή προσπάθεια της διοίκησης να σώσει τα Ναυπηγεία Σύρου. Ναι, ίσως. Αν δεν υπήρχε η φράση «κεντρικός κοινός στόχος». Αυτή η φράση είναι όλο το ζουμί για τους δύσπιστους, κυρίες και κύριοι! Καταδεικνύει ότι υπήρξε προεργασία, κοινή αντιμετώπιση στο παρελθόν, ότι αναπτύχθηκαν και καταστρώθηκαν πολλά σχέδια τα οποία θα οδηγούσαν στην επίτευξη του κεντρικού στόχου, ενός στόχου που λέει εμπορικό λιμάνι στις προβλήτες του Νεωρίου και μετάλλαξη αυτού σε μικρό ναυπηγείο κατασκευής κι επισκευής σκαφών αναψυχής με απορρόφηση το πολύ 40 – 50 εργαζομένων. Οι υπόλοιποι 450; Μα, είναι ερώτηση αυτή; Ο ίδιος ο Δήμαρχος είπε ευθέως ότι είναι προτιμότερο να εξασφαλιστεί η ύπαρξη εργασίας για τα παιδιά τους. Στο μεταξύ αυτοί, οι πατεράδες, ας φύγουν μετανάστες ή ας ανοίξουν μιαν….ιστοσελίδα όπως τώρα τελευταία παρακινεί τα θύματα – δημοσιογράφους της αριστερής πολιτικής ο Κατρούγκαλος.

Τί δεν καταλάβατε λοιπόν Συριανά αδέλφια; Όχι, δεν είναι συνέταιροι, σας διαβεβαιώνω εγώ, ο Ανάργυρος. Απλά έχει αναπτυχθεί μια σχέση. Κάτι το αγνό, το ειλικρινές, το πεντακάθαρον κι ευγενές. Έτσι είναι αυτά φίλοι μου. Σε όλους μας μπορεί να συμβούν. Ακόμα και μεταξύ φυλακισμένων αντίπαλων συμμοριών που μισούνται θανάσιμα, μπορεί στο τέλος να αναπτυχθεί μια πραγματική, όμορφη φιλία…..
neorio-70
Ας βγει όμως ο ευλογημένος να μας πει για ποιο στόχο μιλά το Αφεντικό. Να διαφωτίσει κι εμένα, που δεν θέλω να πιστέψω τις δικές μου πληροφορίες.

Οι δικές μου πληροφορίες:

Καθαρά, ξάστερα και συνοπτικά χωρίς πολλά λόγια. Οι πληροφορίες μου λοιπόν λένε τα εξής:

1. Ο «κεντρικός στόχος» είναι μαρίνα κοτέρων με Syncro Lift.
2. Οι φερόμενοι ως επενδυτές δεν έχουν δεκάρα και ψάχνουν να βρουν χρήματα. Εξ ου και η δίμηνη καθυστέρηση… Αν το καλοσκεφτούμε, η πρώτη αναφορά σε επενδυτές έγινε πολλούς μήνες νωρίτερα, συνεπώς ανάλογη θα πρέπει να θεωρείται και η καθυστέρηση.
3. Στην ίδια κατεύθυνση είναι πολιτικά πρόσωπα των Κυκλάδων, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και συνδικαλιστές του Σωματείου.
4. Η υλοποίηση του γενικότερου σχεδίου ξεκίνησε κατ’ εντολήν τον τέταρτο μήνα (Απρίλη) του 2015 με τη μεγάλη απεργία «για το καλό των εργαζομένων».
5. Έπρεπε να ανακοπεί πάση θυσία η ιλιγγιώδης ανοδική πορεία που είχε το Ναυπηγείο από το 2014 έως τον Απρίλη του 2015, κάτι που είχε οδηγήσει στην πτώση του δείκτη οφειλών του προς τους εργαζόμενους και τρίτους και ρυθμίσεις σε όλα τα ταμεία.
6. Η ιλιγγιώδης πορεία που είχε αρχίσει να διαγράφει το Νεώριο ήταν μεγάλο εμπόδιο στο να μεταλλαχθεί σε μαρίνα κοτέρων. Με ποια δικαιολογία μπορούσε να κλείσει μια επιχείρηση που δεν θα χρωστούσε σε εργαζόμενους και θα είχε ρυθμισμένες τις οφειλές στα δημόσια ταμεία;
7. Οι μέτοχοι έχουν πρόβλημα μεταξύ τους, με τον μεγαλομέτοχο κι έναν μικρομέτοχο που τον χαρακτηρίζουν «ουρά» του. Και οι δύο επιδιώκουν το Νεώριο να γίνει μαρίνα, ενώ ο δεύτερος είναι πίσω από τους φερόμενους ως επενδυτές, με σκοπό να πάρει την δεξαμενή (ωραίο όνομα το «Βιολαντώ», συμφωνείτε;) και να την οδηγήσει στην Ελευσίνα.
8. Όλες οι κινήσεις πρέπει να περάσουν πρώτα μέσα από το άρθρο 106 του πτωχευτικού νόμου που θα τους δώσει το δικαίωμα μεταβιβάσεων αφού πρώτα τσιμπήσουν οι εργαζόμενοι το δόλωμα. Κάτι μου θυμίζει αυτό, Ελληνικά Λιπάσματα, Καβάλα, Λαυρεντιάδης, καινούργια εταιρεία, απολύσεις…. Ψάξτε το.
9. Δόλωμα σε αυτό το σχέδιο είναι η δεξαμενή του Π.Ν. που θα δώσει λίγα χρήματα στους εργαζόμενους ως υπνωτικό. Κάπου εκεί χρονικά θα ζητηθεί και η συμμετοχή τους για τον 106.
10. Το Σωματείο είναι συνεργάσιμο και υπάκουο προς το μεγαλομέτοχο και την «ουρά» του και αυτός το λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.
11. Το Σωματείο επίσης ακούει τον μεγαλομέτοχο και υπερασπίζεται μέχρι τελευταίας ρανίδας το «πάτριον έδαφος» του Ναυπηγείου από «εισβολή» των πλοίων που θα δώσουν δουλειά και χρήματα με κίνδυνο να μην μπορέσει να υλοποιηθεί ο «στόχος». (Απαξίωση και κλείσιμο του ναυπηγείου).
Αυτά λοιπόν και πολλά ακόμα λένε οι πηγές μου. Δεν σημαίνει όμως ότι υιοθετώ οτιδήποτε μου πει εμπιστευτικά οποιοσδήποτε. Περνάει από τη βάσανο των φίλτρων μου.

Δεν θέλω να πιστέψω βρε αδερφέ!

Θέλω να πιστεύω τους βουλευτές μας που υποστήριζαν ότι θα γίνει ενιαίος ναυπηγο-επισκευαστικός φορέας. Κάτι όπως στην Κούβα και τη Νικαράγουα. Και ο κόσμος θα ζει ζωή χαρισάμενη. Viva Fidel!

Θέλω να πιστεύω τον Δήμαρχο που είπε ότι τη Σύρο θα την κάνει Μονακό και το Ναυπηγείο θα λειτουργεί με έναν τρόπο μοναδικό, σύγχρονο και… «αόρατο» που δεν θα ενοχλεί κανέναν. Τέτοιος τρόπος δεν υπάρχει, αλλά εμένα τι με νοιάζει; Εγώ πιστεύω τον Δήμαρχο!

Εγώ επίσης θέλω να πιστεύω τους συνδικαλιστές του Νεωρίου που έλεγαν ότι θα φτιάξουν τα πάντα και τα έφτιαξαν, όπως ο αρχηγός τους ο κ. Καμμένος που μας «έφτιαξε» με τα Μνημόνια που υπέγραψε, αλλά μια ζωή φώναζε ότι ΠΟΤΕ δεν θα υπογράψει!

Εγώ τέλος θέλω να πιστεύω τον γκουρού του ελληνικού επιχειρείν και δη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας που διατείνεται ότι υπάρχει επενδυτής που θέλει το Νεώριο ΟΠΩΣ είναι. Εγώ ΑΥΤΟΝ θέλω να πιστεύω! Γιατί όχι; Πού και πότε είπε ψέμματα για να πει και σ’ εμάς;

Σύντομα μαζί σας πάλι με περισσότερο….ζουμί!
HASTA LA VISTA HERMANOS!

Με εκτίμηση, πιστός στη σωτηρία του Νεωρίου ΩΣ ΕΧΕΙ, εξυγίανση και ανάπτυξή του
ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΔΕΝΑΞΑΣ

3 Comments

  • θέλω να ευχαριστήσω τον συνδικαλισταρα το μάνθο και τους συν αυτόν που καταφέρανε να κλείσει το νεώριο, μπράβο τους ……………………………………….
    αδημονώ να τους δω΄την επόμενη μέρα τι θα έχουν να πουν στους υπόλοιπους που τραβούν από τη μύτη και χωρίς να το καταλάβουν έφθασαν στο σημείο μηδεν
    και ξανά μπράβο βολεμένοι…………………………………………………..

  • Επειδή αυτά που γράφετε είναι παρα πολύ σοβαρά, Κ δεν αφορούν 200 300 400 εργαζόμενους αλλά 200, 300, 400, οικογένειες, ήτοι 600 εως 1000 ατομα, μη συμπεριλαμβάνοντας τους γύρω του νεωριου εξαρτημένους, εάν κ εφ όσον αληθεύουν, οφείλεται να ενημερώσετε τους εργαζόμενους όχι απλά με ένα post στο site σας, αλλά δια ζώσης!

    • Αγαπητέ, αυτή δεν είναι δουλειά ενός ειδησεογραφικού μέσου. Είναι δουλειά των άμεσα εμπλεκόμενων. Ο ρόλος ενός ΜΜΕ είναι να δημοσιεύει την αλήθεια, και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο να συμπαραστέκεται, υποστηρίζει, προφυλάττει οποιονδήποτε θησαυρό μπορεί να έχει τον τόπο σε τροχιά ευημερίας. Ένας από αυτούς τους θησαυρούς για τη Σύρο, είναι τα Ναυπηγεία Νεωρίου. Αυτό κάνει και το protevousa.gr, μάχεται για να μην κλείσει το Νεώριο και γίνει ένας εκλεπτυσμένος ταρσανάς για κότερα και μαρίνα για σκάφη αναψυχής, που θα απασχολεί το πολύ 50 άτομα.