Νεώριο του τότε και του τώρα : Οι Συριανοί άξιοι συνεχιστές μιας πανάρχαιας ελληνικής τέχνης!

 

Η λέξη Νεώριο παράγεται από το «νεωρός» και σημαίνει πολεμικός λιμένας και ναύσταθμος. Οι Συριανοί όταν θέλησαν να κατασκευάσουν το πρώτο ναυπηγείο της νεώτερης Ελλάδας, το βάφτισαν με αυτό το όνομα, συνδέοντας το παρελθόν με το δικό τους τότε παρόν και το μέλλον. Ανέλαβαν να συνεχίσουν μια καθαρά ελληνική τέχνη χιλιάδων χρόνων και να τη μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές σε όλη την Ελλάδα. Τελικά, έμελλε η λέξη αυτή μετά από 150 χρόνια να καταστεί το σύμβολο της οικονομικής και βιομηχανικής αναγέννησης ενός κράτους, που ελπίζει σε μια δεύτερη, νέα αρχή. Το Νεώριο είναι εδώ, δυνατό, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Εμείς βρήκαμε το καλύτερα σωζόμενο είδωλό του από την αρχαιότητα, αυτό των Οινιάδων, και σας το παρουσιάζουμε.

Το καλύτερα σωζόμενο νεώριο της αρχαιότητας

Μιαν εντυπωσιακή φωτογραφία απεικονίζει το καλύτερα σωζόμενο νεώριο του αρχαίου κόσμου με φόντο τον φωτεινό γαλαξία. Την τράβηξε ο φυσικός και φωτογράφος Άγγελος Μακρής στις εκβολές του Αχελώου ποταμού. Όπως σημειώνει ο ίδιος ως λάτρης της αστροφωτογραφίας, «3.000 χρόνια μετά, εκεί είναι στεριά με λιμνάζοντα νερά, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα. Ο νυχτερινός ουρανός όμως δεν έχει αλλάξει και πολύ. Ο πυρήνας του γαλαξία μας – το γάλα της Ήρας, σύμφωνα με τους προγόνους μας – διασχίζει τον Σκορπιό και τον Τοξότη, κοσμώντας τον έναστρο ουρανό».

Ο αρχαίος ναύσταθμος βρίσκεται στον οικισμό των Οινιάδων και χτίστηκε περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ. Ήταν κοντά στο αρχαίο λιμάνι της πόλης και εκεί πραγματοποιούταν η συντήρηση και η επισκευή των πλοίων. Σήμερα στον χώρο υπάρχουν λιμνάζοντα νερά και περιβάλλεται από στεριά. Σώζονται οι μεγάλοι μεταλλικοί κρίκοι, οι δέστρες των αρχαίων πλοίων, αλλά και τα ερείπια των πύργων που το προστάτευαν.

Το αρχαίο νεώριο ήταν λαξευμένο πάνω στον βράχο και γύρω του υπήρχε τείχος, το οποίο έφτανε τα 11 μέτρα. Τα αρχαία χρόνια είχε στέγη και στο εσωτερικό διαχωριζόταν από πέντε κιονοστοιχίες των 17 κιόνων. Η λέξη “Νεώριο” παράγεται από το «νεωρός» και σημαίνει πολεμικός λιμένας και ναύσταθμος. Έχει ορθογώνιο μέγεθος και το δάπεδό του είναι ανηφορικό. Συνολικά χωρούσε επτά πλοία.

Η εντυπωσιακή πραγματικά φωτογραφία του Νεωρίου Οινιάδων με το Γαλαξία μας ψηλά στο νυχτερινό ουρανό

Οι Οινιάδες ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ακαρνανίας και ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους τον 7ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τον Στράβωνα το πρώτο της όνομα ήταν Ερυσίχη. Χτίστηκε στη βόρεια όχθη του ποταμού Αχελώου πάνω σε ένα βραχώδες λόφο, τον Τρίκαρδο, ο οποίος είναι κατάφυτος από βελανιδιές. Βρισκόταν σε σημείο στρατηγικής σημασίας και ήταν καλά οχυρωμένη. Οι κάτοικοι των Οινιάδων μπορούσαν από την ακρόπολη να ελέγχουν την είσοδο των πλοίων στον Πατραϊκό κόλπο και προς την Λευκάδα.

Το όνομά της κατά μια εκδοχή προερχόταν από την παραγωγή του οίνου. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οφείλεται στον Αιτωλό βασιλιά Οινέα, ο οποίος πολέμησε εναντίον των Ακαρνάνων. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οικιστής της πόλης ήταν ο Αλκμαίων ο οποίος φημιζόταν για τον ηρωισμό και τις ικανότητές του στον πόλεμο. Ο Αλκμαίων ήταν γιος του μάντη Αμφιάραου και της Εριφύλης και είχε παντρευτεί την κόρη του Τειρεσία, Μαντώ. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά τον Αμφίλοχο και την Τισιφόνη, τα οποία ανέθρεψε ο βασιλιάς της Κορίνθου, Κρέοντας.

Οι Οινιάδες μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο προσχώρησαν στην Αθηναϊκή συμμαχία. Αργότερα η πόλη κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες και μετά την ίδρυση της Νικόπολης παρήκμασε Όταν η Τισιφόνη μεγάλωσε η γυναίκα του Κρέοντα την πούλησε ως σκλάβα, γιατί πίστευε ότι ο άντρας της θα την ερωτευόταν. Για καλή της τύχη, στο σκλαβοπάζαρο την αγόρασε ο πατέρας της, ο οποίος λίγο καιρό αργότερα πήγε μαζί με τον γιο του, Αμφίλοχο στην Ακαρνανία και πολέμησε για χάρη του Οινέα τους Ακαρνάνες και ίδρυσαν τις Οινιάδες. …

Οι Οινιάδες είναι η σημαντικότερη πόλη της Αρχαίας Ακαρνανίας μετά τον Στράτο. Το ύψωμα που ήταν χτισμένη είναι κατάφυτο με βελανιδιές
Η λέξη Νεώριο παράγεται από το «νεωρός» και σημαίνει πολεμικός λιμένας και ναύσταθμος. Έχει ορθογώνιο μέγεθος και το δάπεδό του είναι ανηφορικό. Συνολικά χωρούσε επτά πλοία…

 

Πηγή : mixanitouxronou.gr