ΝΑΟΥΣΑ : Και το όνομα αυτού “Πολυχώρος Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ”

Ήταν 27 Απριλίου 2014 όταν με τη δέουσα επισημότητα και σε κλίμα χαράς και συγκίνησης είχε εγκαινιαστεί ο Πολυχώρος Πολιτισμού “ΒΕΤΛΑΝΣ” στην πόλη της Νάουσας. Ένα έργο που υλοποίησε ο οικείος Δήμος με συνολικό προϋπολογισμό 4.100.000 € και χρηματοδότηση 100% από το ΕΣΠΑ. Η επανάχρηση του πρώην εργοστασίου της “Βέτλανς” ήταν και είναι το μεγαλύτερο έργου πολιτισμού που έγινε ποτέ στην όμορφη αυτή πόλη. Ένα χρόνο πριν στο κτίριο ΕΡΙΑ είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής του σε μουσείο.

Τα δύο αυτά κτήρια απετέλεσαν ένα μεγάλο πολυχώρο πολιτισμού, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου σε μια λιτή και σεμνή τελετή έλαβε το όνομα “Πολυχώρος Πολιτισμού Χρήστος Λαναράς” με την παρουσία της οικογένειας του μεγάλου αυτού ευεργέτη της Νάουσας.

Κατερίνα και Μαρία Λαναρά αναφέρθηκαν συγκινημένες στον πατέρα τους και στην αγάπη του για τη Νάουσα, στο έργο του και στον χαρακτήρα του εντός σπιτιού. Εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους και την ευγνωμοσύνη τους στον Δήμο Νάουσας και στους συντελεστές της εκδήλωσης και τέλος δώρισαν στον Δήμο 10.000 ευρώ για τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου στη Σχολή Αριστοτέλους.

Μιλώντας για τον Χρήστο Λαναρά, ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης τον χαρακτήρισε ένα φωτεινό παράδειγμα αγάπης και προσφοράς στον τόπο που υπεραγάπησε, αλλά και ένα υγιές πρότυπο ανθρώπου που συνέδραμε στον τόπο του τα μέγιστα και αφήνει παρακαταθήκη στην πόλη το παράδειγμά του.

Τέλος, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία μαζί του, ως μέλος μιας ομάδας νέων που ξεκινούσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, με τον Χρήστο Λαναρά να τους περιβάλλει εξαρχής ζεστά σαν πατέρας.

Την πλήρη απάλειψη των ονομασιών ‘Βέτλανς’ και ‘Έρια’ από τα κτίρια για να υπερτονιστεί το όνομα του δωρητή πρότεινε ο εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, επιχειρηματίας και μέλος του ΣΕΒ, Γεδεών Βούλης, που αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία των επιχειρήσεων Λαναρά στην περιοχή, καθώς και στο ιστορικό της δωρεάς των παλιών εργοστασίων στον Δήμο το 2000.

Μιλώντας για τον επιχειρηματία Χρήστο Λαναρά, ο κ. Βούλης τον χαρακτήρισε μια επιχειρηματική διάνοια, που έκανε πράξη την αξιολόγηση στις επιχειρήσεις του προς όφελος της ποιότητας, αναλαμβάνοντας έναν εθνικό ρόλο στην κλωστοϋφαντουργία, ως ανάχωμα στις χώρες χαμηλού κόστους.

Την τοποθέτηση προτομών σε όλους τους χώρους που δώρισε ο Χρήστος Λαναράς, πρότεινε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας & Περιοχής ‘Αριστοτέλης’ Γιάννης Ευθυμιάδης, ο οποίος εστίασε στη δωρεά Λαναρά του αρχοντικού κτηρίου Μούγγρη στον σύλλογο, που σήμερα φέρει το όνομά του.