Μια φορά κι έναν καιρό στο Βασίλειο της Νεωριοβηγίας….

Μια φορά κι έναν καιρό στο Βασίλειο της Νεωριοβηγίας….
Κεφάλαιον 1ο: Ο ξε – (π)εσμός στα τέσσερα

vasilio
Στους τυφλούς λένε βασιλεύει ο μονόφθαλμος (ή οι μονόφθαλμοι σε μια διευρυμένη εκδοχή). Συνήθως σε μια τέτοια περίπτωση, οι μονόφθαλμοι πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και πλούσια παραμύθια στους τυφλούς, οι οποίοι ανίκανοι να διαχειριστούν εικόνες, πιστεύουν το οτιδήποτε. Αν εμφανιστεί ποτέ κάποιος με δυο μάτια, τι λέτε, θα τον κάνουν φίλο οι μονόφθαλμοι; Επειδή εκείνος δεν θα φέρει ατέλεια, αλλά θα έχει την όρασή του στο 100%, με την πρώτη ευκαιρία θα διαπιστώσει το κοροϊδιλίκι που «τρώνε» αμάσητο καιρό τώρα οι τυφλοί και θα θελήσει να τους ειδοποιήσει. Προσέξτε: Δεν μιλάμε για κάτι εύκολο. Οι τυφλοί από τη μια δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι μόνο αυτός βλέπει τα πράγματα σωστά, από την άλλη διστάζουν να πιστέψουν μια διαφορετική φωνή, και θα χρειαστεί πολύς κόπος και αγώνας για να σταματήσουν να πιστεύουν τους «φίλους» τους, τους μονόφθαλμους.

Αν κάνει το λάθος ο έχων σώας την όραση φίλος μας να πει την αλήθεια στους τυφλούς, τότε όχι μόνο θα αρχίσει να υποφέρει από το κυνηγητό και την πολεμική που θα του εξαπολύσουν οι μονόφθαλμοι, αλλά δίπλα σε αυτούς θα τον κυνηγήσουν και άλλα αρπακτικά της «αναγκαίας καλής» διαπλεκόμενης παραμυθίας που απομυζεί κι εκμεταλλεύεται τους δύστυχους τυφλούς υπογράφοντας απελπισία και καταστροφή: Όρνεα, φίδια, καιροσκόποι, μάγισσες, εφιάλτες, τέρατα, κλέφτες, μαστρωποί που θα πουλούσαν και την ίδια τους τη μάνα για μερικά ψίχουλα και δυο στιγμές χλίδας.
monofthalmos
Κι έτσι, λασπολόγο θα τον πουν, υβριστή και δημαγωγό, κλέφτη, απατεώνα, διαπλεκόμενο. Θα στείλουν ανακοινώσεις μόνο σε φίλια προσκείμενους αγγελιοφόρους και ποτέ δεν θα τολμήσουν να στείλουν αυτές σε άλλους που γνωρίζουν την ΑΛΗΘΕΙΑ! Και μέσα σε όλο αυτό το χαμό, θα εμφανιστεί η γλοιωδέστερη σαλιάρα (όχι η θαλασσινή) για να δημοκοπήσει και αυτή εις βάρους του μπας και λαθραρπάξει 5 ψηφαλάκια κι εξασφαλίσει (επιτέλους!) τραπεζάκι στο ασυγκράτητο και ανερυθρίαστο φαγοπότι – χρόνια τώρα – του “Λαοκαπηλειού”.

Και όλα αυτά γιατί τόλμησε ο γνωρίζων την αλήθεια να τη μοιραστεί με τους φτωχούς τυφλούς εις το ταλαίπωρο Βασίλειο της Νεωριοβηγίας.…..
—————————————————————————————–

Υ.Γ. Παραδόξως, με την ιστοριούλα μας μοιάζει σε σημαντικό βαθμό ο μύθος του Πλάτωνα περί “Σπηλαίου”. Κάπως έτσι και οι φυλακισμένοι μέσα σε αυτό, αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα και πιστεύουν ό,τι τους πασάρουν οι δεσμοφύλακες…. Παρακολουθήστε το, έχει πολύ ενδιαφέρον.


Ανάργυρος Δεναξάς