Και ξαφνικά……..το Υπουργείο Εργασίας ξύπνησε, αλλά στραβά!
Τον ύπνο τον βαθύ του Γενικού Συντρόφου Γραμματέα  του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως διέκοψαν τα χθεσινά γεγονότα της Σύρου και τη στιγμή που έβλεπε το όνειρο του καταπιεσμένου αγωνιστή εργάτη με το σύνθημα στα χείλη ” Το δίκιο σου Λαέ” κι έπιανε το μπρελόκ με το σφυροδρέπανο της Μερσεντές από την τσέπη, διότι ήδη είχε διανύσει 200μ υπνικού συλλαλητηρίου και είχε κουραστεί,  μια ραφή των μεταξωτών σεντονιών λίγο πιο πεταχτούλα, ερέθισε την ευαίσθητη πλάτη του και τον ανάγκασε να ανοίξει τα μάτια 4 ολόκληρες ώρες πριν το φευγιό για το σκληρό μεροκάματο στη Σταδίου. Η βαθιά νυχτιά σκέπαζε τη φτωχογειτονιά με τις ετοιμόρροπες μεζονέτες….

“Κάποτε ήμασταν αδέλφια, τώρα φορώ στα οπίσθια μεταξωτά βρακιά, εσείς ακόμα βαμβακερά, δεν είμαστε πλέον ίδιοι.
Κάποτε με τις ντουντούκες μαχόμασταν αγκαζέ στις πορείες, επαγγελματίας αριστερός ιδεολόγος εγώ, φτωχαδάκια μεροκαματιάρηδες εσείς….Η χρήσιμη λάσπη για να φτιάξω τα σκαλοπάτια που θα με ανέβαζαν, όπως κι έγινε, στα υψηλά της Σταδίου. Εκεί στα νέφη με τους χρυσοποίκιλτους καθρέφτες στους οποίους όποτε αντικρίζω τον εαυτό μου, του σκάω χαμόγελο πλατύ και ατάκα “Φτου σου αγορίνα μου! Τα κατάφερες! Το δίκιο σου Λαέ και λοιπές μακακίες…Χα!”

Πλέον, εδώ στις νεφελένιες, παχιές μοκέτες που πατώ το πόδι μου στη Σταδίου, απαγορεύω τον Ενικό. Πληθυντικός και όποιος δεν γουστάρει είναι τραμπούκος.

Τώρα είμαι εξουσία. Οι υπόλοιποι προλετάριοι. Όσοι δεν συμβιβάζονται είναι τραμπούκοι. Όσοι θεωρούμε οτι μας εξυπηρετούν είναι δικά μας παιδιά. Άλλωστε, είναι τρε μπανάλ, εξουσία χωρίς χρήσιμους ηλίθιους, οικονομικά συμφέροντα χωρίς πουλημένους.”

Γύρισε από το άλλο πλευρό. Το πρωί από την παχιά μοκέτα του έστειλε δελτίο Τύπου. Να μη δικαιολογήσει το αξίωμα που με τόσο αριστερό κόπο κατέκτησε όοοοολα αυτά τα χρόνια ως πεισματικά ιδεολογικά ανεπάγγελτος;

Βέβαια έλαβε κι εκείνος ένα δελτίο Τύπου. Έτσι, για προσάναμμα. Για προκαταβολή. Μπας και καταλάβει πως τα μάτια όλων εδώ έχουν αρχίσει να παίρνουν άσχημα, τρελά γυρίσματα και πως όποιος τολμήσει να πειράξει το Νεώριο θα βρεθεί μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης!

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Εργασίας

«Στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Σύρου-Μήλου είχε προγραμματιστεί χθες (04/07) εργατική διαφορά την οποία είχαν αιτηθεί εργαζόμενοι του Νεωρίου Σύρου.

Η προγραμματισμένη εργατική διαφορά κατέστη αδύνατο να διενεργηθεί καθώς εκδηλώθηκαν ακραίες συμπεριφορές από εργαζομένους που ανήκουν στο εργοστασιακό σωματείο του Νεωρίου, οι οποίοι δεν είχαν κανένα λόγο να παρευρίσκονται στο χώρο.

Η εργατική διαφορά αποτελεί θεσμό της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων οι οποίοι οφείλουν να τον περιφρουρούν. Οι μόνοι που δεν επωφελούνται από τέτοιου χαρακτήρα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Οι ενέργειες των Επιθεωρητών Εργασίας ήταν σε συντονισμό τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου όσο και με τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., οι οποίοι, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θεώρησαν ως προτιμητέα λύση την αναβολή της εργατικής διαφοράς, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δε μπορούσε να συνταχθεί οποιοδήποτε πρακτικό.

Το Υπουργείο Εργασίας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα επεισόδια και τους τραμπουκισμούς από εργαζόμενους σε εργαζόμενους και σε βάρος των Επιθεωρητών Εργασίας που υπέστησαν λεκτικές και σωματικές επιθέσεις.

Δηλώνει επίσης την αμέριστη συμπαράσταση του στα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας που προσπάθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ασκήσουν τα καθήκοντα τους.

Καλεί, τέλος, τα μέρη να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά με εμπρηστικού τύπου ανακοινώσεις και καταγγελίες. Καλεί επίσης όλους να λάβουν υπόψη τους ότι η όποια λύση της «κρίσης» του Νεωρίου δε μπορεί να νομιμοποιεί τραμπουκισμούς και ακραίες συμπεριφορές».


Δελτίο Τύπου Εργοστασιακού Σωματείου Νεωρίου

Προς: κ. Ανδρέα Νεφελούδη
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοινοποίηση: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Αλέξη Τσίπρα
κ. Αλέξανδρο Φλαμπουράρη – Υπουργό Επικρατείας
κ. Στέργιο Πιτσιόρλα – Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Αγαπητέ κύριε Νεφελούδη,

Μετά από το δελτίο τύπου που εκδώσατε για τα γεγονότα που προέκυψαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Σύρου και που λίγο πολύ μας αποκαλέσατε τραμπούκους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το σκεπτικό σας και οι χαρακτηρισμοί σας ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Κύριε Γενικέ Γραμματέα, στην ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πήραν μέρος δεκάδες σωματεία της Σύρου και 500 εργαζόμενοι του Νεωρίου.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, καλά να είστε όλοι εκεί που είστε και να παίρνετε το μισθό σας. Το ίδιο ευχόμαστε και για τους υπαλλήλους της Επιθεώρησης. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι εδώ στο Νεώριο πέρα των χρημάτων που μας οφείλονται από παλιά, είχαμε να εργαστούμε ένα χρόνο. Έναν χρόνο κύριε χωρίς ημερομίσθιο, αν δεν το έχετε ζήσει, σας ευχόμαστε να μην το ζήσετε ποτέ, ούτε εσείς που μας χαρακτηρίσατε τραμπούκους, ούτε άλλοι εργαζόμενοι οικογενειάρχες όπως είμαστε εμείς.

Στην εποχή των αβάστακτων φόρων, των υπερχρεώσεων στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας (ΔΕΗ, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΟΡΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΝΕΡΟ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ κλπ), σας διαβεβαιώνουμε εάν δεν το ξέρετε ότι όλα είναι τραγικά.
Πιθανόν οι 13 αξιότιμοι πρώην «Συνάδελφοι», τους οποίους με τόσο υπερβάλλοντα ζήλο τρέξατε να αγκαλιάσετε και να τους συμπαρασταθείτε, εσείς και η τοπική Επιθεώρηση, σε κόντρα ενός ολόκληρου Νησιού και χιλιάδων εργαζομένων, πιθανόν λοιπόν να ήταν τόσο εργατικοί και νοικοκύρηδες και να έχουν τόσα πολλά χρήματα που τους δίνουν τη δυνατότητα να ζουν άνετα, να πληρώνουν δικηγόρους, να απαιτούν να βάλουν δικούς τους κανόνες σε χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, να λένε να σταματήσει η επένδυση. Εμείς ποτέ δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι κάποιοι τους κατευθύνουν, ότι κάποια άλλα συμφέροντα τους συντηρούν, όπως διαδίδεται ευρέως και κακοπροαίρετα από συμπολίτες μας.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, επειδή για μας τους εργαζόμενους ήσασταν ο Ανδρέας, ο δικός μας άνθρωπος, ο Γενικός Γραμματέας μας και ξαφνικά απαιτήσατε να σας μιλούμε στον πληθυντικό, σας ζητούμε γραπτώς συγγνώμη, διότι ο ενικός ήταν αυθόρμητος. Θα σας παρακαλούσαμε όμως και εμείς να μην μας ξαναποκαλέσετε τραμπούκους και να μας αποκαλείτε αντί-τραμπούκους. Οι τραμπούκοι κύριε Γενικέ είναι και τρομοκράτες. Ο τραμπουκισμός παραπέμπει στην τρομοκρατία.

Τραμπούκοι και Τρομοκράτες, κύριε Γενικέ Γραμματέα, είναι αυτοί που απειλούν πολίτες.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που σπάνε αμάξια και περιουσίες συνανθρώπων μας.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που σπάνε μαγαζιά συνανθρώπων μας.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που βάζουν βόμβες.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που κάνουν ληστείες.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που βάζουν και πετούν γκαζάκια στους πολιτικούς μας.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που χτυπούν την Αστυνομία μας.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που μας ληστεύουν τα σπίτια μας.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που απειλούν επιχειρήσεις.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που μισούν την Δημιουργία.
Τραμπούκοι και Τρομοκράτες είναι αυτοί που έχουν αλλεργία στην Ανάπτυξη.

Εμείς κύριε, είμαστε αντί-τρομοκράτες αλλά δεν δεχόμαστε απειλές από ηθικούς αυτουργούς του τραμπουκισμού και της τρομοκρατίας.

Εμείς είμαστε εργαζόμενοι υπερήφανοι και δεν δεχόμαστε απειλές από εργαζόμενους υπνοδωματίου.

Εμείς είμαστε εργαζόμενοι λάτρεις της εργασίας, της δημιουργίας και της ανάπτυξης.

Αν κύριε Γενικέ Γραμματέα αυτά που πιστεύουμε είναι παράλογα, τότε σας παρακαλούμε να μας μάθετε ποια είναι τα λογικά.

Με σεβασμό προς το πρόσωπό σας,

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΡΗΓΟΥΤΣΟΣ