Η αποψίλωση δημοσίων υπηρεσιών στις Κυκλάδες

Η αποψίλωση δημοσίων υπηρεσιών στις Κυκλάδες

Χαρακτηριστικότατο θύμα αυτής της ανόητης τακτικής που άρχισε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και από οτι φαίνεται συνεχίζεται και από τη νυν είναι το ΙΚΑ της Μήλου, το οποίο κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε γραφείο και οι υπηρεσίες του να μεταφερθούν στη Σαντορίνη. Και χαρακτηρίζουμε την τακτική ανόητη διότι γίνεται χωρίς προετοιμασία και χωρίς δημιουργία εναλλακτικών λύσεων που θα εξισορροπούσαν την κατάσταση και θα κάλυπταν το κενό όπως χρήση της τεχνολογίας. Με λίγα λόγια, αν το ΙΚΑ Μήλου υποβαθμιστεί σε γραφείο, ένα (από τα πολλά που θα εμφανιστούν) φαινόμενο που όλοι εμείς εδώ στη Σύρο θεωρούμε φυσιολογικό και καθημερινό δηλαδή κλείσιμο ραντεβού για συνταγογράφηση φαρμάκων, πλέον σε κάποιες ή σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι της Μήλου κάθε φορά να είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στη Σαντορίνη με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και το χάσιμο χρήματος και χρόνου. Και καλά το καλοκαίρι. Το χειμώνα, τί γίνεται; Φυσικά, η υποβάθμιση δεν θα δημιουργήσει μόνο αυτό το πρόβλημα. Θα δημιουργήσει χιλιάδες και σε όλους εμάς τους Κυκλαδίτες για άλλη μια φορά την πιστοποίηση του πολίτη Β΄ κατηγορίας.
Σημειωτέον οτι το υποκατάστημα Μήλου εξυπηρετεί και την Κίμωλο (λογικό), αλλά και τη Σίφνο!
ΙΚΑ Μήλου
Σήμερα, 3 Απριλίου όλοι οι φορείς της Μήλου συνεδριάζουν ώστε να βρουν τρόπο να αντιδράσουν. Η αποψίλωση είναι ante portas, κάτι που θα πρέπει να θυμήσει σε όλους τους Συριανούς αυτό που γράψαμε για το εδώ Γενικό Νοσοκομείο. Το ΄΄Βαρδάκειο και Πρωϊο΄΄ βρίσκεται σε επικίνδυνη καμπή και κινδυνεύει. Πότε περιμένουν οι Συριανοί να αντιδράσουν; Όταν το δουν κλειστό ή όταν παρ΄ ελπίδα τύχει να νοσηλευθούν και διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι οτι και μια απλή γάζα αποτελεί είδος προς αναζήτηση;

Οι κάτοικοι της Μήλου έχουν ήδη ενεργοποιηθεί βέβαια εδώ κι ένα χρόνο, έχοντας μια παλλαϊκή πορεία και αρκετά ψηφίσματα στο ενεργητικό τους και πλέον ήρθε η σειρά των φορέων να <<προτάξουν στήθη>> και να το παλέψουν, έως ότου περάσει η δική τους βούληση. Δεν φτάνουν ψηφίσματα κι επιστολές όπως αυτή του Δημάρχου Μήλου της 24ης Μαρτίου στον Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ρωμανιά, η οποία λέει τα εξής :
<<Κύριε Γενικέ, Σε συνέχεια της χθεσινής μας συνάντησης, σας στέλνω όλα τα έγγραφα που αφορούν την αδικαιολόγητη απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ–ΕΤΑΜ Μήλου, τη μεταφορά του στο Τοπικό Υποκατάστημα Θήρας και τη μετατροπή του σε μη αυτοτελές Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης στις 23/03/2015 (ΦΕΚ 357/Β/16-03-2015), κάτι που είναι ενάντια στη βούληση του Μηλέικου λαού και των διπλανών νησιών που εξυπηρετούνται (Κίμωλος, Σίφνος) από το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Μήλου. Επίσης σας αποστέλλουμε τις αποφάσεις και τα Ψηφίσματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού (Δήμος Μήλου, Σίφνου, Κιμώλου), του Έπαρχου Μήλου, κ. Βενάκη και των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων του νησιού μας, δηλώνουν τη ξεκάθαρη και κατηγορηματική τους θέση ενάντια στην επιχειρούμενη υποβάθμιση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Μήλου. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο δίκαιο αίτημα των συμπατριωτών μου, ως η συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ επιβάλλει.>>
ΙΚΑ Μήλου2
Θεωρούμε οτι ήρθε η ώρα επίσης, τουλάχιστον τα εκεί τοπικά ΜΜΕ, η φωνή δηλαδή του νησιού προς τον έξω κόσμο, να ταρακουνήσουν όλο το Αιγαίο, προασπιζόμενα το αυτονόητο δικαίωμα των συμπολιτών τους, αυτό της Υγείας!


Η επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Θέμα: «Υποβάθμιση του ΙΚΑ ΜΗΛΟΥ και μεταφορά υπηρεσιών του στη Σαντορίνη».

Αξιότιμε κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τη συνεχιζόμενη αποστελέχωση και αποδιοργάνωση των δημόσιων φορέων στα νησιά των Κυκλάδων, με τελευταίο παράδειγμα την περίπτωση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ της Μήλου, το οποίο είναι προ των θυρών να υποβαθμιστεί σε γραφείο και να μεταφερθούν υπηρεσίες του στη Σαντορίνη.

Ενόψει της συγκέντρωσης των φορέων της Μήλου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου, με τη συμμετοχή και της Διοίκησης του ΙΚΑ, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει δηλώσει κατ’εξακολούθηση την πάγια θέση του σε ότι αφορά την συνεχιζόμενη τάση αποψίλωσης δημοσίων υπηρεσιών σε νησιά του νομού.
ΙΚΑ Μήλου3
Η θέση αυτή εξακολουθεί να προτάσσει ως πρώτη λύση, αυτή της ορθής και αποτελεσματικής στελέχωσης των δημόσιων φορέων τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και για την διατήρηση παραγωγικών θέσεων εργασίας όπου είναι απαραίτητο, αλλά σε περιπτώσεις όπου η μείωση προσωπικού ή η αποψίλωση παραρτημάτων κρίνεται αναπόφευκτη, πρέπει να εξασφαλίζεται πρώτα η ομαλή συνέχιση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ιδανικά μέσω τεχνολογικών λύσεων και αυτοματισμών, όπως έχουμε προτείνει και στο παρελθόν.
Ελπίζουμε, ως νέα κυβέρνηση, να αντιλαμβάνεστε περισσότερο τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και σας καλούμε να βάλετε ένα τέλος στον κατήφορο της αποστελέχωσης των φορέων «πρώτης γραμμής» των νησιών, δίνοντας προτεραιότητα στην συνεχιζόμενη ομαλή εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία, με λύσεις που βασίζονται σε μια λογική πρόληψης και όχι διαχείρισης κρίσης κατόπιν εορτής, ειδικότερα όπου τίθενται ευαίσθητα θέματα περιττών και κοστοβόρων μετακινήσεων πολιτών και επιχειρηματιών μεταξύ νησιών δεδομένου και των προβλημάτων με τις ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα κρίνετε χρήσιμη τη συνεργασία μας.