Άστραψε και βρόντηξε η ONEX !

Είναι γνωστό πλέον σε όλους πως κάποιοι κύκλοι δεν επιθυμούσαν την διάσωση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Είτε λόγω κοντόφθαλμων προσωπικών φιλολογημάτων είτε λόγω συμφερόντων.

Το αποτέλεσμα και πάλι είναι γνωστό σε όλους, το Νεώριο εξηγοράσθη από την ONEX του κου Πάνου Ξενοκώστα, διεσώθη έτσι την τελευταία πραγματικά στιγμή και πολύ απλά οι προαναφερόμενοι κύκλοι πίνουν εδώ και κάποιους μήνες τον καφέ της…παρηγοριάς. H ONEX και ο κ. Ξενοκώστας ενόχλησαν.

Έτσι λοιπόν, κατά καιρούς, όλο και κάποια φωνούλα θα ακουστεί, όλο και κάποια φιγούρα θα σύρει τον ίσκιο της στην επιφάνεια της ζωής μας, για να ταράξει τάχα μου τα νερά (έτσι πιστεύει) και να προκαλέσει τριγμούς στο ανανεωμένο οικοδόμημα του Νεωρίου, με σκοπό να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες φθορές, όπου στην οικονομική κρίση που βιώνουμε 9 χρόνια τώρα, μια φθορά μπορεί να είναι και μια “άδεια που έριξα για να πιάσω γεμάτα” που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Ένα κουτσομπολιό, μια ανυπόστατη φήμη, μια ράδιο-αρβύλα που αν όμως διοχετευθεί μέσω του κατάλληλου καναλιού, ενδεχομένως να γιγαντωθεί και προκαλέσει ζημιά, ίσως και ανεπανόρθωτη. Αυτή τη φορά το “χτύπημα” έμελλε να στοχεύει ευθέως τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία και τον πρόεδρό της, την ONEX ΑΕ δηλαδή και τον κ. Ξενοκώστα.

Το δημοσίευμα του bankingnews.gr

Έρχεται λοιπόν ένα ηλεκτρονικό ΜΜΕ στις 18 Φεβρουαρίου και δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο “Ο επενδυτής του Νεωρίου Ξενοκώστας και οι απλήρωτες υποχρεώσεις σε ταμεία και δημόσιο” το οποίο υπογράφεται από τον κ. Νίκο Καρούτζο και αναφέρει κοντολογίς πως ….κάτι τρέχει με την ONEX και δυσκολεύεται να πληρώσει τις αυξημένες υποχρεώσεις της και μήπως να δούμε το θέμα λίγο καλύτερα γιατί τα στοιχεία είναι λίγο μπερδεμένα και ασαφή (το όλον κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ πάνω στον ενεργό τίτλο του άρθρου).

Η ONEX φυσικά σεβόμενη εαυτόν κι εργαζομένους δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και στις 22 Φεβρουαρίου  στέλνει ένα πολυσέλιδο εξώδικο στο bankingnews.gr  – το οποίο και σας παρουσιάζουμε ΕΔΩ – ζητώντας από τους υπευθύνους του την εντός 24ωρών απόσυρση του άρθρου της, δημοσίευση του εξωδίκου της και ανάκληση των όποιων υπαινιγμών περί ασαφών οικονομικών στοιχείων κλπ.

Το bankingnews.gr πράγματι δημοσιεύει το εξώδικο και ανταπαντά στην ONEX πως αποσύρει το άρθρο (παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει ακόμα την ώρα που γράφεται αυτό το σημείωμα) και περιμένει τα πλήρη οικονομικά στοιχεία για να τα δημοσιεύσει κι έτσι αναδειχθεί η πραγματικότητα ως έχει και όχι ως φαίνεσθαι.

Χθες, αργά το απόγευμα, το εν λόγω ΜΜΕ εξέδωσε νέο άρθρο με τίτλο “Η ανταπόκριση της εταιρίας στο αίτημα του bankingnews” με το οποίο λήγει ουσιαστικά η ανακατωσούρα που προήλθε εκ του μηδενός και άνευ λόγου και αιτίας : “Ανταποκρίθηκε η ONEX στο αίτημα του bankingnews να προσκομίσει τα αποδεικτικά στοιχεία για όσα ισχυρίστηκε στο εξώδικο που απέστειλε στο bankingnews.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας επιδείχθηκαν η εταιρία κατέβαλε εμπρόθεσμα τις φορολογικές της υποχρεώσεις όπως αυτές εμφανίζονταν στο τέλος του 2017 καθώς επίσης και τις υποχρεώσεις που αφορούν στη μισθοδοσία. 
Ειδικά δε σε ότι αφορά στη μισθοδοσία η σημαντική αύξηση στα τέλη του 2018 οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε έκτακτη απασχόληση περίπου 200 ατόμων προκειμένου να ολοκληρωθεί έργο που είχε αναλάβει η εταιρία. 
Έτσι το μέσο μηνιαίο μισθολογικό κόστος εμφανίζεται δυσανάλογα διογκωμένο. 
Το απασχολούμενο προσωπικό που εμφανίζει η εταιρία είναι ο μέσος όρος της χρήσης και όχι το σύνολο των ατόμων που απασχολήθηκαν εντός της χρήσης του 2017 με περιστασιακή απασχόληση.
Σχετικά με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της εταιρίας επισημαίνεται ότι υπήρχε ρυθμισμένη οφειλή η οποία αποπληρώθηκε με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία για την καταβολή της υποχρέωσης σε δώδεκα δόσεις.” 

Εμείς δεν γράφουμε κάτι άλλο. Σας παραθέσαμε το χρονικό ενός ατυχούς ράδιο – αρβύλα που καταπνίγηκε εν τη γενέσει του με την προσκόμιση όλων των πραγματικών στοιχείων και απλά περιμένουμε το επόμενο ρεκόρ που θα καταρρίψει το νέο Νεώριο, με την ONEX μπροστάρισσα – που έχει αποδείξει ήδη από το 2012 ότι κινείται με επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και όραμα, χωρίς να φέρει πάνω της τις αμαρτίες και τα βάρη της ελληνικής οικονομίας κι επιχειρηματικότητας –  και τους καλύτερους μαστόρους της ναυπηγοβιομηχανίας απανταχού στον πλανήτη που είναι οι Συριανοί! Όλα τα άλλα είναι ατμός, όπως έλεγε και ο Βέγγος σε μια γνωστή παλιά ελληνική κωμωδία. Ατμός, ίσα για να εξατμιστεί. Αυτή είναι η μοίρα κάθε ατμού…..

 

Ανάργυρος Δεναξάς