Αρχίζει η “Μάχη της Σύρου”!

Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Νίκος Λειβαδάρας παρουσίασε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων τη μισή παράταξή του για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, σήμανε η σάλπιγγα της συριανής εκλογικής μάχης, γιατί αν μη τί άλλο υπήρξαν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία και θα αναλύσουμε παρακάτω. Η αίσθηση μας πάντως είναι πως η Δημαρχία στη Σύρο δεν θα κριθεί εύκολα. Αναμένουμε βέβαια και τον κ. Ευάγγελο Χαλκιά να ανακοινώσει την δική του ομάδα και φυσικά την κα Καζαντζάκη να φανερώσει και το δικό της ψηφοδέλτιο. Καϊλης και Χρυσαφίδης αντικειμενικά – όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή έτσι είναι τα πράγματα – δεν έχουν καμμία τύχη στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Στην καλύτερη να εισέλθουν απλά στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

“ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΟ”

Αυτή είναι η νέα ονομασία της παράταξης “ΣΥΡΟΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”με επικεφαλής τον Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος πλέον “κατεβαίνει” ως απλός….. αξιωματικός στην προεκλογική σκακιέρα. Ο ίδιος είχε αναλάβει να δώσει νέα πνοή στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ του έως το 2014 κι επί 24 συναπτά χρόνια Δημάρχου Ερμουπόλεως κου Ιωάννη Δεκαβάλα. Τώρα, ένας νέος ηγέτης, άφθαρτος στο πολιτικό πεδίο, πασίγνωστος και αγαπητός στην συριανή κοινωνία λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας (αναισθησιολόγος), αναλαμβάνει να δώσει στη Δημαρχία Μαραγκού χαρακτήρα “διαλείμματος” και να επαναφέρει στα διοικητικά πράγματα την “παλιά φρουρά”. Η φράση αυτή σαφώς και δεν αποτελεί δική μου έμπνευση.

Θα πουν κάποιοι πως ο χαρακτηρισμός “παλιά φρουρά” αδικεί την παράταξη αυτή αφού το 62,5% των υποψηφίων που είδαμε σήμερα είναι νέα ή σχεδόν νέα πρόσωπα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ξέρετε, μια ορχήστρα δεν χαρακτηρίζεται από το σύνολο, αλλά από τα πρώτα όργανα και φυσικά τον μαέστρο. Και για μια ακόμα φορά τα πρώτα όργανα είναι άτομα έμπειρα με πολλά χρόνια στο αυτοδιοικητικό κουρμπέτι : Πέτρος Μώτος, Γιάννης Κεράνης, Γιάννης Βρούτσης, Γιάννης Πιταούλης, Μηνάς Αλιφραγκής, Ανδρέας Γιαλόγλου, Νίκος Φωτεινιάς, Αγγελική Πρίντεζη, Μάρκος Ρούσσος, Βεντούρης Πρίντεζης, Άννα Δαρζέντα. Αυτό για πολλούς είναι καλό, για άλλους κακό. Ο συριανός Λαός είναι αυτός που θα κρίνει και όχι ασφαλώς ένα ειδησεογραφικό μέσον. Επομένως, ανεξαρτήτως του ποιος θα ψηφιστεί Δήμαρχος, αναμένεται να δούμε μια πολύ γνώριμη σύνθεση νέου Δημοτικού Συμβουλίου, αφού οι προαναφερόμενοι είναι αυτοί που χρόνια τώρα λαμβάνουν τις περισσότερες ψήφους από αυτή την παράταξη. Εκτός, αν…….

Και όμως, μπορεί να δούμε εκπλήξεις!

Η αλήθεια είναι πως το νέο αίμα που προστέθηκε (ασχέτως αν έχουν ξανασυμμετάσχει ως υποψήφιοι) είναι ικανό για την απόλυτη ανατροπή, διότι φέρουν δύο κύρια χαρακτηριστικά : Είναι ικανοί σε αυτό που κάνουν και ….καλά παιδιά με όλη τη σημασία της λέξεως! Διακρίναμε τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτη Λίτσα, την Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου κα Κατερίνα Καλογεράκη, τον εξαιρετικό κ. Τάκη Παπαβασιλείου με μακρά διαδρομή σε μεγάλες επιχειρήσεις της Αθήνας, τον γνωστό συριανό ερασιτέχνη ηθοποιό κ. Νίκο Καραμολέγκο, την ικανότατη στις δημόσιες σχέσεις και διοργανώσεις επιχειρηματία κα Αλίκη Λεονταρίτη, τον πολύ καλό αθλητικογράφο κ. Ευάγγελο Μαραγκό, τον γνωστό μαραθωνοδρόμο κ Αλέξανδρο Μπόλια και τον κ. Μάνο Τελώνη, πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών και Ποντίων Σύρου – ιστορικό. Όλοι αυτοί αξίζει να προσεχθούν από το συριανό εκλογικό σώμα και είναι σίγουρο πως αν ψηφιστούν θα βοηθήσουν τη Σύρο με όλες τους τις δυνάμεις.

Να μας συγχωρέσουν οι υπόλοιποι, αφού δεν μπορώ εγώ προσωπικά να φέρω γνώμη, μιας και δεν τους γνωρίζω καθόλου ή δεν τους γνωρίζω όσο θα έπρεπε για να εξάγω συμπεράσματα. Έχω την αίσθηση πάντως πως ούτε ο κ. Λειβαδάρας απέφυγε το γνωστό κανόνα της δημοφιλίας (η οποία είναι δίκοπο μαχαίρι) και των μεγάλων οικογενειακών κύκλων προς εξασφάλιση περισσότερων ψήφων. Μπορεί να κάνω και λάθος…..

Ένας στους εννιά υποψήφιους είναι Ρούσσος!

Κλασικό επίθετο της Σύρου, σπάει τα κοντέρ και σε αυτές τις εκλογές. 6 από τους 45 υποψήφιους που παρουσίασε ο κ. Λειβαδάρας είναι μέλη της μεγάλης “οικογένειας” των Ρούσσων, ήτοι το 13,33%. Κι έπονται και άλλες παρουσιάσεις. Καθόλου άσχημα!

Και το κερασάκι στην τούρτα έχει ηχηρό όνομα!

Η γνωστή κι εξαιρετική ηθοποιός Μίνα Χειμώνα, η “Ηλέκτρα” του πασίγνωστου σήριαλ της δεκαετίας του ’90 στον ΑΝΤ1, “Καλημέρα Ζωή” είναι μεταξύ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της παράταξης “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΟ”! Η αλήθεια είναι πως το όνομά της είχε ακουστεί, αλλά δεν επιβεβαιωνόταν. Να που επαληθεύεται η γνωστή ρήση “Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά”…..

Η συνέχεια

Με αυτά και μ’ αυτά γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο της συριανής μάχης, όπου ο εις εκ των 4 πιθανότερων διεκδικητών της δημαρχίας, κ. Νίκος Λειβαδάρας, παρουσίασε τα πρώτα του όπλα. Δεν θα υπεισέλθω σε περαιτέρω ανάλυση, διότι η σημερινή βραδιά ανήκει σ’ εκείνον και τους συνεργάτες του. Από αύριο, μπορούμε να αρχίσουμε να εξετάζουμε δια του μικροσκοπίου τους πάντες. Ευχή όλων είναι να υπάρξει ένας πολιτισμένος προεκλογικός αγώνας, χωρίς “κατινιές” και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αυτές οι εκλογές σας διαβεβαιώ πως έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού Μαραγκός, Λειβαδάρας, Χαλκιάς και Καζαντζάκη είναι δυνατοί, αξιόλογοι, με ξεχωριστή προσωπική φιλοσοφία και διαδρομή, ανταγωνιστές.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν και οι 4 είναι να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα μεστό και συγκεκριμένο και όχι αφηρημένο. Πλέον δεν φτάνει να λέμε πχ “Θα αναπτύξω τον τουρισμό” ή “Θα βελτιώσω τις συνθήκες ζωής στο νησί” έτσι γενικόλογα και αόριστα. Θα πρέπει να μας πουν και ΠΩΣ θα τα πραγματοποιήσουν! Ένα, δύο, τρία, τέσσερα! Θα κάνω αυτό, αυτό κι αυτό. Συγκεκριμένα πράγματα. Και ας γίνουν αναλυτικοί και για πολλούς κουραστικοί.

Ανάργυρος Δεναξάς

Video: Cyclades24.gr