Με 154 «ναι» ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Με συνολικά 154 ψήφους το πολυνομοσχέδιο πέρασε στη Βουλή. «Ναι» ψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία εντάχθηκε ως συνεργαζομενη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (141 ψήφοι).

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

– η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα

– το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»

– το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών»

– Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα

– Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες

– Η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ψήφισε «ναι» σε όλα

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και ’Αννα Μισέλ – Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Αιτιολογώντας την ψήφο του «παρών» που αφορά στα επιδόματα τέκνων, το ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».

Το κλίμα στην Ολομέλεια ήταν εκρηκτικο με τους τόνους να ανεβαίνουν από νωρίς το μεσημέρι κατά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» ενώ επανέλαβε και από το βήμα της Βουλής ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων». Σε ό,τι αφορά στο θέμα της απεργίας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης και πως «ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είπε ψέματα πως θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018», ενώ υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση ούτε να χειριστεί τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις». Για την απεργία ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για τις μεγάλες επιχειρήσεις να γίνονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και να απαιτείται η συμμετοχή του 50%+1.

Νωρίτερα ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είχε υπογραμμίσει σχετικά: «Το κεφάλαιο σας ζήτησε να υπονομεύσετε για παράδειγμα, το δικαίωμα στην απεργία, και να το κάνετε πράξη. Η ουσία στο συγκεκριμένο είναι ότι ξεκινάτε το ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας».

Στην ΚO του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου

Την απόφαση του για την ένταξη της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε γνωστή με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σας ενημερώνω ότι από τούδε και στο εξής η βουλευτής Β΄Πειραιά κυρία Μεγαλοοικονόμου εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής», αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δήλωνε τη βούλησή της να προσχωρήσει ως συνεργαζόμενη βουλευτής στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι δύο επιστολές ανεγνώσθησαν στην ολομέλεια, από την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Πηγή: huffingtonpost